Yentl Feenstra

Die vervelende geur aan je vingers is hiermee verleden tijd

We kennen het allemaal: na het snijden van knoflook, ui, vis of rode pepers ruiken onze handen niet bepaald fris meer. Soms ruik je zelfs de sterke geur de volgende dag nog aan je vingers. En al was je ze een aantal keer na het snijden van de smaakmakers, de geur krijg je er nu eenmaal niet gemakkelijk af met alleen wat water en zeep.

Roestvrij staal

Voor deze truc heb je slechts één item uit de keukenlade nodig. Geen dure middeltjes of een bloemige zeepgeur die je gaat verlossen van die sterke ui-, knoflook- of visgeur. Het enige dat je namelijk nodig hebt om van de geur af te komen is door roestvrijstaal te gebruiken. Ja, echt! Aan een lepel en wat water heb je meer dan genoeg om snel en gemakkelijk van deze lucht af te komen. Wrijf na het snijden van de uien met je handen een minuut lang over een roestvrijstalen oppervlak onder een koude, stromende kraan. Zo kom je er in een handomdraai – nou ja, een paar – van af. Die kenmerkende geur van bijvoorbeeld uien wordt namelijk veroorzaakt door zwavelmoleculen en het chroom in het roestvrijstalen oppervlak zorgt ervoor dat de sterke geur wordt geneutraliseerd.

Baking soda

Je zult het misschien niet één-twee-drie verwachten, maar baking soda is een heuse topper als het aankomt op onprettige geurtjes. Los een eetlepel van het spul op in wat lauwwarm water en wrijf je handen er goed mee in. Laat het mengsel even intrekken en was het er dan met lauwwarm water weer af. De baking soda neutraliseert geurtjes zoals knoflook en uien, waardoor deze voortaan verleden tijd zijn.

Koffie

Koffie is wat ons betreft sowieso een redder in nood, maar dus óók als het op het verwijderen van vervelende geurtjes aan je handen aankomt! Een goede manier om van deze geurtjes af te komen, is door ze te maskeren. Het aroma van koffie is net zo sterk als dat van uien en knoflook, maar is over het algemeen toch net iets aangenamer. Maak je handen eerst nat en wrijf er dan wat koffiegruis over. Bye bye, hardnekkige geurtjes op je handen.

Zuivel

Nadat je een pikant gerecht hebt gegeten, kunnen melk en yoghurt je smaakpapillen weer wat kalmeren, maar wist je dat de zuivelproducten ook kunnen helpen om je handen weer fris te maken? Je vingers even kort in yoghurt of melk dippen nadat je je hebt gewaagd aan een rode peper, is de perfecte oplossing om het pittige karakter ervan van je handen te verwijderen. Zo voorkom je dat wanneer je de volgende dag in je ogen wrijft, je er – midden op kantoor of in de supermarkt – een gratis emotional breakdown bij krijgt.

Lees ook: Zo maak je de keuken schoon in slechts 15 minuten tijd

Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Culinaireambiance | Beeld: Pexels