Fabiën

Het kan heel makkelijk zijn

Als kookliefhebber sta jij waarschijnlijk vaak genoeg in de keuken. En omdat we de keuken zoveel gebruiken, vraagt deze ruimte dan ook het meeste onderhoud. Natuurlijk doe je elke dag de afwas en haal je een doekje over het aanrecht, maar af en toe is er iets meer nodig. Wij zetten op een rij hoe je in een kwartiertje de hele keuken schoonmaakt. Aan de slag!

Dit heb je nodig

Voor het volgende stappenplan heb je een aantal producten nodig. Het zijn er niet veel, aan de volgende items heb je genoeg – en waarschijnlijk heb je een groot deel al in huis:

  • Keukenontvetter in een spray of groene zeep
  • Microvezeldoekjes
  • Schuurmiddel
  • Schuursponsje of afwasborstel (maar niet dezelfde als je voor de afwas gebruikt)
  • Afwasmiddel
  • Ontkalker
  • Dweil
  • Schoonmaakmiddel voor de vloer

Stappenplan

In de volgende negen stappen maak je je keuken in slechts vijftien minuten schoon.

1. Opruimen

Zorg allereerst dat alle overbodige spullen op en rondom het fornuis en je aanrecht zijn verdwenen. Gooi etensresten weg en zet vuile vaat in de vaatwasser, of was het met de hand af.

2. Kruimels

Verwijder daarna alle kruimels. Dit kan met stoffer en blik, een kruimelzuiger of de stofzuiger. Let wel op dat je met de stofzuiger geen etensresten opzuigt, daar kan-ie niet zo goed tegen. Stofzuig ook meteen de keukenvloer.

3. Microvezeldoek

Spray het microvezeldoekje in met keukenontvetter. Neem de keukenkastjes af en maak alle handgrepen mooi schoon.

4. Aanrecht

Spoel het doekje uit en maak er vervolgens het aanrecht mee schoon. Til alle apparaten, zoals het koffiezetapparaat en de airfryer, even op, zodat het daaronder ook schoon blijft. Je kunt ook van tevoren alle apparaten even verplaatsen, zodat je de ruimte hebt.

5. Tegels 

Heb je tegels op de muur? Neem deze dan ook af met het microvezeldoekje met keukenontvetter of groene zeep. Boen vooral de tegels rondom de kookplaat en wasbak extra goed, want deze zijn het gevoeligst voor vuil en vet.

6. Fornuis

Heb je een gasfornuis? Haal de pannendragers en pitten eraf. Doe deze in een sopje met water en een druppel afwasmiddel. Spray het lege fornuis in met ontvetter en neem af met een doekje. Een elektrische- of inductiekookplaat kun je direct afnemen met een doekje.

7. Wasbak

Leeg het putje in de prullenbak. Spuit wat schuurmiddel in de wasbak en boen deze met de afwasborstel helemaal schoon. Neem ook de kraan af en spoel alles daarna goed schoon. Kalkaanslag op de kran? Spray hier wat ontvetter op en laat vijf minuten intrekken. Daarna veeg je het zo weg.

8. Vloer 

Maak tot slot een sopje van warm water en schoonmaakmiddel voor de vloer. Dweil de keukenvloer schoon en wring de dweil regelmatig uit tussendoor. Et voilà! Je keuken in in een kwartiertje weer spik en span.

Dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Lees ook: Handig! Met dit keukenmiddeltje krijg je een strijkijzer weer schoon

Bron: Margriet, Tips en Weetjes| Beeld: Pexels