Esther Reitsema

Handig!

Het is nogal een klus om in de supermarkt de perfecte avocado te vinden. De een is te zacht, de ander is nét wat te hard. Een veel te zachte avocado is helaas niet meer te redden, maar een exemplaar dat net wat te hard is kun je zelf binnen no-time laten rijpen. We vertellen je hoe!

In de oven

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar je kan je avocado laten rijpen in de oven. Verwarm de oven voor op negentig graden en wikkel de vrucht in bakpapier of aluminiumfolie, en doe ‘m vervolgens tien minuten in de oven. Je kunt nu voorzichtig de avocado uit de oven halen en voelen of deze inmiddels zacht genoeg is geworden. Mocht het nog niet helemaal naar je zin zijn, kan je de avocado elke keer vijf minuten langer in de oven doen.

Zo werkt dat

Hoe kan het dat een avocado binnen tien minuten rijpt in de oven, maar er in de fruitschaal dagen lang over kan doen? Het bakpapier of aluminiumfolie zorgt ervoor dat het ethylaangas dat vrijkomt terwijl de oven opwarmt niet weg kan, waardoor de avocado sneller rijpt. Het natuurlijke proces wordt als het ware versnelt.

Bananen

Heb je geen oven ter beschikking, en heb je de avocado pas over één of twee dagen nodig? In dat geval kan je de avocado in een afgesloten zak doen met bananen. Is het je ooit opgevallen dat het fruit in je fruitschaal ontzettend snel bederft wanneer er bananen bij liggen? Dat kan heel goed, want bananen produceren ook ethylaan. Het proces is minder snel in vergelijking met de oven, maar het versnelt de boel absoluut. Mocht je je avocado willen laten rijpen maar niet meteen willen eten, kan je de avocado dus met een banaan in een afgesloten doen. Een super handige hack wanneer je over één of twee dagen graag je perfect gerijpte avocado wilt verwerken in een lekker recept!

Lees ook: Hoe herken je een rijpe avocado?

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Adobe Stock