Esther Reitsema

Succes gegarandeerd!

Een biefstuk goed bakken hoeft niet moeilijk te zijn, maar als je het afraffelt kan het resultaat wel flink tegenvallen. Als je de volgende zes tips volgt, bak je de volgende keer ongetwijfeld de perfecte biefstuk!

1. Laat de biefstuk op kamertemperatuur komen

Voordat je begint met bakken is het belangrijk dat je de biefstuk op kamertemperatuur hebt laten komen. Zo voorkom je dat het vlees ‘schrikt’ als je het in de pan legt, en dat het nog koud is van binnen.

2. Dep de biefstuk droog met keukenpapier

Nadat de biefstuk op kamertemperatuur is gekomen doe je er goed aan om het even droog te deppen met wat keukenpapier. Dit zorgt ervoor dat het vlees gelijkmatiger gaart en bruint in de pan.

3. Gebruik zout en peper op het juiste moment

De biefstuk moet natuurlijk gekruid worden, maar let er hierbij op dat je dat op het juiste moment doet. Zout geeft smaak aan het vlees en kun je het beste toevoegen vlak voor het bakken of tijdens het bakken. Als je dit eerder doet, trekt het zout vocht uit de biefstuk. Peper gebruik je pas na het bakken, omdat het anders verbrandt.

4. Bak de biefstuk met boter én olie

De biefstuk wordt het lekkerst als je ‘m bakt in een mix van roomboter én olie. Olie zorgt er namelijk voor dat het vlees goed dichtschroeit, en roomboter zorgt voor een betere smaak.

5. Kies voor de juiste garing

Als het tijd is om het vlees te bakken, is het goed om te bedenken hoe je je biefstukje het liefst hebt: rare, medium rare, medium of well done. We zetten de baktijden die daarbij horen op een rijtje:

  • Rare: alleen dichtschroeien (30 seconden per kant)
  • Medium rare: dichtschroeien + 1 à 2 minuten per kant
  • Medium: dichtschroeien + 2 à 3 minuten per kant
  • Well done: dichtschroeien + 3 à 4 minuten per kant

6. Laat de biefstuk rusten

Wikkel de biefstuk na het bakken in aluminiumfolie en laat het zo nog 3 tot 5 minuten rusten. Op die manier kunnen de sappen zich beter door het vlees verspreiden, waardoor het resultaat malser wordt.

Lees ook: 5 veelgemaakte fouten bij het barbecueën

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Keurslager | Beeld: Adobe Stock