Madelon Pathuis

Het grillseizoen is begonnen!

Met deze zomerse temperaturen heb jij ongetwijfeld de barbecue al eens aangestoken om te genieten van een heerlijk avondje in de tuin. Aan het einde van de avond staat je echter nog een aanzienlijke taak te wachten: het schoonmaken van de barbecue. Je bent vast en zeker van plan van de week nog een avondje te grillen, dus wij geven je alvast tips waardoor het schoonmaken van je barbecue nét even wat makkelijker wordt!

Voorbereidingen

Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt ook voor het schoonmaken van je barbecue. Zorg ervoor dat je rooster goed vet is voordat je vlees of groente oplegt. Ook kun je groente, vlees of aardappelen inpakken in aluminiumfolie. Hierdoor blijven etensresten minder goed plakken aan je barbecue en dat scheelt jou weer wat schoonmaak werk.

Citroen

Behoor jij tot het team dat gelooft in “voorkomen is beter dan genezen”? Zorg er dan voor dat je een vork met een gehalveerde citroen bij de hand hebt. Mocht er onverhoopt toch wat eten achterblijven op het rooster, dan kun je dit eenvoudig wegvegen met de citroen.

Meteen schoonmaken

Geniet je nog na van je heerlijke zelfgemaakte burger? Dat snappen we helemaal, maar we raden je toch aan om niet te lang achterover te leunen. Het schoonmaken van het rooster gaat namelijk het beste wanneer het nog een beetje warm is. Pak het rooster vast (eventueel met ovenwanten) en verwijder de voedselresten met een staalborstel, voordat ze vastkoeken.

Als het eten toch meer is aangekoekt dan je dacht, kun je een mengsel van baking soda en water gebruiken. Laat het een kwartiertje intrekken en schrob daarna eenvoudig al het vuil weg met een staalborstel. Spoel het rooster daarna grondig af met water.

Vergeet de rest niet

Nu je rooster weer glanst, is het tijd om de rest van de barbecue aan te pakken. Om de kuip goed schoon te maken, dien je eerst de kolen, as en voedselresten te verwijderen (wacht hiermee wel tot de barbecue volledig is afgekoeld). Ook kun je de kolen nu meteen vervangen. Maak de binnenkant van de barbecue eenvoudig en grondig schoon met een sopje van water en afwasmiddel. Gebruik een doek om eventueel extra vuil weg te vegen. Et voilà!

Lees ook: Gezond recept: zomerse spring rolls met garnalen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Radar | Beeld: Unsplash, Maude Frederique Lavoie