Sanne

Het is eigenlijk heel simpel

En knapperige, goudbruine korst op je baksel: we willen het allemaal, maar het wil niet altijd lukken.  Gelukkig is er een heel eenvoudig trucje, waarmee dit altijd lukt. Wij vertellen je precies hoe je dat knapperige korstje krijgt. Aan de slag!

Bestrijken met ei

Waarschijnlijk bestrijk je deeg dat knapperig moet worden nu vaak met ei. Dat is niet zo gek, want in talloze recepten staat beschreven dat je dit moet doen voordat het in de oven gaat. En we kunnen je alvast verklappen: het moet inderdaad met ei. De manier waarop is echter een detail dat het verschil kan maken.

Verschillende manieren

Het principe is vaak hetzelfde: klopt een ei los en bestrijk je baksel voor een mooi en knapperig korstje wanneer het uit de oven komt. In sommige recepten moet je het hele ei gebruiken en loskloppen, soms moet je het aanmengen met melk. Maar er zijn ook recepten waarbij je enkel de eidooier moet gebruiken – en dát is de allerbeste manier, wat je ook bakt.

Best getest

Je baksel bestrijken met enkel de eidooier dus, en niet het hele ei. Ook Marion Grasby, kandidaat van Masterchef Australia, staat achter deze manier. Maar waarom is dit eigenlijk het beste? Heel simpel: enkel het eigeel geeft een mooier goudbruin korstje dan wanneer je het hele ei gebruikt.

Ook uit een keukentest van Epicurious bleek bestrijken met enkel eidooier de beste methode. Zij testten het bestrijken van hetzelfde bladerdeeg met meerdere mengsels. Het meest glimmende, goudbruine laagje ontstond het best dankzij een dun laagje losgeklopte eidooier. Heb je niet genoeg aan één dooier? Dan tipt Epicurious om twee eetlepels water toe te voegen aan het mengsel, geen melk.

Lees ook: Handig: 5 bespaartips in de keuken om zuiniger te koken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Culy | Beeld: Pexels