Sanne

Deze tip slaan we op voor later

Je kent het wel, je prachtige wijnglazen worden dof of je longdrinkglazen krijgen lelijke witte randen rondom: kalkaanslag. Nog een keer afwassen of in de vaatwasser lijkt niet te helpen, dus wat kun je eraan doen? Wij vertellen je hoe je glazen weer blinkend schoon worden met een simpele truc.

Hard water

Woon je op een plek waar vrij hard water door de leidingen stroomt? Dan kunnen je glazen na verloop van tijd wit uitslaan als ze in de vaatwasser zijn geweest of zijn afgewassen. Ook vazen kunnen kalkaanslag krijgen, doordat het water daar langere tijd in blijft staan, gaat dat vrij snel. Om deze lelijke kringen te verwijderen kun je een paar dingen doen.

Azijn

Neem je glazen en giet er azijn in tot over de witte randen. Laat dit vijf minuten staan. Het zuur in de azijn lost de mineralen op, die de boosdoeners zijn. Voor hardnekkige vlekken kun je de azijn een beetje verwarmen.

Baking soda

Mocht het dan nog niet lukken, dan kun je wat baking soda/zuiveringszout gebruiken en heel voorzichtig met je vingers op de vlekken inmasseren. Wees hier extra voorzichtig mee. Baking soda is zeer licht schurend en zou niet moeten krassen, maar voeg een paar druppels water toe om een soort pasta te maken als je bang bent het glas te beschadigen.

Spoel het glas daarna af en droog af met een microvezeldoek. Je kunt dit het beste doen zodra je ze afspoelt, zodat er niet opnieuw kalkaanslag op de glazen komt terwijl ze drogen.

Permanent geëtst

Mocht dit allemaal niet werken, dan is er waarschijnlijk iets anders aan de hand: je vaatwasser heeft het glas permanent geëtst. Dit kan gebeuren bij bepaalde soorten glaswerk en daarom is het altijd aan te raden om je mooiste glazen met de hand af te wassen.

Lees ook: Handig: met deze 6 etenswaren kun je ook schoonmaken

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Good Housekeeping | Beeld: Pexels