Jasmijn

Zo houd je de energierekening laag

Omdat de energieprijzen al een aantal maanden door het dak gaan, zoeken steeds meer mensen naar manieren om te besparen. Ook in de keuken kun je meerdere dingen doen, waaronder zo energiezuinig mogelijk koken. Wij hebben op dat gebied een aantal handige tips voor je.

Maatregelen nemen

Het overkomt ons allemaal weleens: we gaan koken en zijn tegelijkertijd met iets anders bezig. Vaak kunnen we het gerecht nog redden, maar staat het wel veel langer op het vuur dan de bedoeling was. Daarbij gaat er veel energie verloren. Zeker nu willen we dat zoveel mogelijk voorkomen. Wij hebben vier handige tips voor je die ervoor zorgen dat je verbruik een stuk lager uitvalt.

1. Vooruit plannen en eenpansgerechten maken

Je gasfornuis minder vaak aan hebben staan, scheelt natuurlijk een hoop energie. Door eens in de zoveel dagen een grote portie eten te maken, zorg je ervoor dat het fornuis de overige dagen niet aan hoeft. Je hebt dan niet alleen meer dan voldoende eten, maar dus ook een stuk minder energiekosten. Iets wat daarbij nog weer extra helpt, is eenpansgerechten maken. Hoe minder pannen op de pitten, hoe beter. Bovendien scheelt dat ook nog weer bij de afwas. Win-win-win!

2. Een slowcooker gebruiken

Het klinkt misschien wat onlogisch, omdat eten bereiden in een slowcooker langer duurt dan in ‘gewone’ pannen. Toch zorgt deze tactiek er wel degelijk voor dat je energierekening lager uitvalt, omdat een slowcooker relatief weinig energie verbruikt. In een lage stand verbruikt het apparaat 65 watt per uur, terwijl je bij pannen op een inductiekookplaat al rond de 1400 watt per uur zit. Slowcookers for the win dus!

3. Zo min mogelijk in de oven schuiven

Hoe lekker ovengerechten ook zijn, voor je energierekening zijn ze niet zo handig. Een oven moet immers lang warm worden en aan staan. Gelukkig kun je veel ‘ovenproducten’ ook opwarmen in pannen of in de airfryer. Het is echt geen doodzonde om je oven af en toe nog te gebruiken, maar het is af te raden om er elke dag mee aan de gang te gaan.

4. Met het deksel op de pan koken

Tot slot: door met het deksel op een pan te koken, verbruik je twee tot drie keer zo weinig energie als wanneer je geen deksel gebruikt. Het water kookt dan namelijk een stuk sneller. Bovendien kun je het gas vanaf het moment dat het water kookt een stuk lager zetten. Wel zo handig om de pannendeksels altijd binnen handbereik te hebben dus!

Lees ook: Aha: dit is de ovenstand die de minste energie verbruikt

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Radar | Beeld: Unsplash, Jimmy Dean