Jasmijn

Zo houd je de kosten zo laag mogelijk

Welke soort is zuiniger?

De meeste Nederlanders hebben ofwel een elektrische oven, ofwel een gasoven. Er wordt vaak gezegd dat een gasoven minder zuinig zou zijn dan een elektrische oven. Bij het opwekken van de elektriciteit voor een elektrische oven gaat echter ook een hoop energie verloren. De ene soort is qua verbruik dus niet zuiniger dan de andere.

Heteluchtstand

Een ovenstand die volgens Milieu Centraal energiebesparend is, is de heteluchtstand. Die stand is ongeveer 15 procent zuiniger dan de ‘gewone’ stand van een oven. Met een lagere temperatuur wordt hetzelfde resultaat bereikt, waardoor er minder energie verloren gaat aan het opwarmen van het apparaat. Wat Milieu Centraal juist afraadt, is om de zelfreinigende functie van de oven te gebruiken. Die zorgt er namelijk voor dat een oven tot hoge temperaturen wordt verwarmd en kost daarmee de meeste energie.

Overige tips

Naast het gebruiken van de heteluchtstand, zijn er meerdere andere dingen die je met je oven kunt doen om te besparen. Hieronder staan een aantal tips voor je op een rij:

  • Je hoeft je oven niet altijd te laten voorverwarmen. Ja, bakken kost meer tijd als je het voorverwarmen overslaat, maar je bespaart er ook een hoop energie mee.
  • Als je overgebleven eten wilt opwarmen in de oven, kun je het ‘t beste eerst op kamertemperatuur laten komen. Er is dan minder tijd en energie nodig om het eten warm te krijgen.
  • Als je de bakplaat of de ovenroosters niet per se allemaal nodig hebt bij de bereiding van een maaltijd, kun je ze het beste uit de oven halen. Ze zorgen er namelijk voor dat de luchtdoorstroming wordt belemmerd, waardoor je oven meer energie kwijt is.
  • Een oven hoeft niet altijd helemaal tot het einde van het verwarmingsproces aan te staan. Door hem iets van tevoren uit te zetten, blijft hij nog wel een tijdje warm en kan het gerecht nagaren. Het eindresultaat is dan alsnog een geslaagde maaltijd.

Lees ook: Welk apparaat is het meest zuinig: de airfryer, frituurpan of oven?

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Unsplash, Raspopova Marina