Of je nu vijf minuten hebt of een hele dag de tijd: zalm kan altijd

Het blijft heerlijk: zalm zit in meerdere van onze favoriete gerechten. Ook als tussendoortje is zalm een lekkere (en gezonde!) optie. Maar hoe kun je zalm nou het beste ontdooien om zo’n heerlijk zacht stukje vis op tafel te zetten? Wij leggen het uit.

De dag van tevoren

Krijg je morgenavond gasten en heb je hen een heerlijke maaltijd met zalm beloofd? Dan ben je nog ruim op tijd met het ontdooien. Haal de stukken zalm uit de vriezer en laat ze in de verpakking zitten. Doe de zalm vervolgens in een kom of een diep bord en zet deze in de koelkast. Wanneer het moment daar is om de zalm in de pan te doen, haal je ze uit de koelkast, uit de verpakking en leg je ze even op een stukje keukenpapier. Dep het overtollige vocht af, en hoppa: klaar voor de pan!

Dezelfde avond

Heb je nog maar een paar uurtjes de tijd voor je aan de slag moet met je bevroren zalm? Geen paniek! Vul een grote kom met koud water en doe de zalm (in de verpakking) in het water. Is de verpakking van de zalm niet vacuüm? Doe de zalm dan in een hersluitbaar, waterdicht zakje. Doe de zalm in elk geval niet zonder verpakking in het water. Komt de zalm steeds naar boven? Leg er dan iets zwaars bovenop zodat de zalm goed onderin het water blijft liggen. Check na een half uurtje hoe ver de zalm is ontdooid en vervang eventueel het water als dit lauw is geworden. Binnen één à twee uur is je stuk vis klaar voor gebruik!

Vijf minuten

Oh-oh. Je pan staat al op het vuur, maar je hebt er helemaal niet aan gedacht om de zalm te ontdooien. Wat nu? Toch maar een kipgerecht van maken? Welnee! Hoewel je waarschijnlijk iets anders is aangeleerd, kun je zalm prima nog bevroren in de pan doen.  Zorg dat je een pan met deksel hebt. Zet de pan op een hoog vuur en verhit de zalm voor vijf minuten op deze manier met het deksel erop. Wilde je zalm uit de oven maken? Dek dan de zalm af met aluminiumfolie en leg deze vijf minuten lang op een hoge stand in de oven. Laat vervolgens nog vijf tot acht minuten garen tot al het vocht verdampt is en breng ondertussen ook op smaak. Houd vooral de klok in de gaten, want bij een te lange bereidingstijd wordt je zalm al snel gigantisch droog.

Wat je niet wilt doen

Het geheim is dat al deze methoden ervoor zorgen dat de zalm niet op kamertemperatuur blijft, en hierdoor bacteriën geen kans krijgen. Ontdooien in de koelkast blijft ruim onder kamertemperatuur en in een bak koud water net zo. Bij verhitten op hoog vuur ben je de kamertemperatuur juist zo voorbij en zit je dus ook goed. Gebruik nooit heet water of een magnetron om je vis te ontdooien. Dat is zonde van de textuur en van de smaak.

Lees ook: Huh? Blijkbaar snijden we deze groenten altijd verkeerd

Dit recept bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: FavorFlav | Beeld: Pexels, Sebastian Coman Photography