Esther Reitsema

We geven een aantal tips

Een belangrijk onderdeel op iedere bruiloft: het trouwdiner. Tenslotte gaat liefde door de maag. Nadat de ceremonie is geweest en de foto’s zijn gemaakt is het tijd om met je geliefden aan tafel plaats te nemen. Maar wat moet je de gasten voorschotelen, een kant en klaar voorbereid 3 gangen menu of maak je er iets originelers van? Volg onderstaande tips voor het perfecte trouwdiner. 

Informeel of formeel trouwmenu? 

Er kan vandaag de dag veel op het gebied van catering. Trouw- en feestlocaties hebben vaak inhouse catering, al is het ook mogelijk om je eigen catering te regelen. Geen koks die er chique uitzien en zilveren bestek, maar leuke vlotte koks die een feestje mee kunnen vieren en de lekkerste gerechten maken. Natuurlijk zijn de gerechten op voorhand geproefd. 

Het menu hangt meestal samen met de look & feel van een bruiloft. Ga je voor een romantisch diner of heb je het jawoord gegeven in hippe omstandigheden? De volgende mogelijkheden hebben we voor je op een rijtje gezet. 

Kookfans

Trouwmenu informeel 

Wil je een ontspannen diner tijdens je bruiloft dan is een informeel diner geschikt. Ben je iemand die de hele zaal rond wil lopen en met iedereen een praatje wilt maken? Even kletsen met de bruidsmeisjes of schuif je aan bij goede vrienden? Met een van de onderstaande dinerconcepten kan het niet anders als een nog groter feest worden. Het is zelfs mogelijk om een spelletje Speed Roulette te spelen aan de verschillende tafels. 

Gedeeld menu 

Ook in de trouwwereld wordt een gedeeld menu ook steeds populairder. Tijdens het bruidsdiner staan er schalen en planken op tafel met de lekkerste gerechten. Alles mag gedeeld worden met de trouwgasten. Het diner is niet formeel en veel nieuwer dan een traditioneel lopend buffet. Ondanks dat je aan tafel blijft zitten is de sfeer losser en intiemer. Ga de tafels af en eet bij iedere tafel iets mee bij je gasten, neem je het dessert bij tafel 9? 

Lopend diner 

Wil je mooi opgemaakte borden en toch de vrijheid zoals bij een gedeeld menu? Een lopend diner is dan perfect voor jou, luxe kleine gerechtjes worden geserveerd in meerdere gangen. Bij een lopend diner heb je toch het gevoel dat je een luxe diner hebt met een informele sfeer. 

Kenmerkend voor een lopend diner is dat het niet uitmaakt waar je zit. Waar de gasten ook zitten, op dat moment waar je bent, eet je de gerechtjes mee. Op deze manier eet je aan verschillende tafels de lekkerste gerechtjes mee. Heb je een hekel aan tafelindelingen is dit de perfecte manier om er een gezellig diner van te maken. Zo is iedereen vrij om te zitten waar hij of zij wil. 

Formeel trouwmenu 

Trouw je op een mooie locatie zoals een landgoed of een kasteel, dan ga je toch liever voor een formeler trouwmenu. Je kunt dan vaak kiezen welk menu je klaar wilt laten maken voor je gasten. Of kies voor een keuzemenu waar je gasten kiezen uit bepaalde gerechten. 

Vast trouwmenu 

Vooraf wordt de keuze al gegeven aan je gasten uit welke gerechten ze kunnen kiezen. Eenvoudig voor zowel de gasten als de cateraar. Kies gerechten waar je een goed gevoel bij hebt, of misschien heb je als bruidspaar wel een bepaald lievelingsgerecht samen? Of kies voor een gerecht wat je hebt gegeten tijdens jullie eerste date, hoe romantisch is dat! 

Een keuzemenu is handig wanneer je gasten hebt die wat moeilijker zijn. Je gasten kunnen een keuze maken tussen bijvoorbeeld vis, vlees of een vegetarisch menu. Op deze manier is er duidelijk wat iedereen wil, om verspilling van voedsel te voorkomen. Je kunt op de dag zelf je gasten laten kiezen uit een bepaald menu, dan weet je zeker dat het in de smaak zal vallen. 

Welke gerechten moet je kiezen? 

Heb je een keuze gemaakt voor een formeel of informeel trouwmenu dan moeten de gerechten nog gekozen worden. Kies gerechten waar het water van in je mond loopt. Na een dag vol stress wil je aan de dinertafel iets eten waar je echt blij van wordt. Hieronder zetten we de populairste voorgerechten op een rijtje?:

  • Carpaccio 
  • Soep 
  • Zalm 
  • Vitello tonato 
  • Garnalen 

Het hoofdgerecht is altijd het belangrijkste gerecht van het trouwmenu. Omdat het de grootste gang is, is het belangrijk dat zowel het bruidspaar als de gasten ervan genieten. Ondanks dat het een hoofdgerecht is, moet er nog wel ruimte over blijven voor een dessert. Vaak wordt er gekozen voor onderstaande hoofdgerechten: 

  • Eendenborst 
  • Biefstuk 
  • Zeebaars 
  • Entrecote 
  • Zalm 

Dessert op het trouwmenu 

Voor heel veel mensen is het lekkerste onderdeel van een menu het dessert. Bij een gedeeld menu kun je een etagère gebruiken en deze vol zetten met zoetigheden en minitaartjes. Steeds vaker wordt de bruidstaart aangesneden en gebruikt voor het dessert, dit is over komen waaien uit Amerika. Het is niet alleen handig, maar je kunt ook verschillende smaken in je dessert verwerken.?