Altijd afgevraagd waarom rijst eerst afgespoeld moet worden? Dit is het antwoord!

We zijn dol op rijst want het past bij oneindig veel recepten. Geen wonder dat we het voedselgewas uit Azië dan ook vaak serveren bij diverse gerechten. Vaak staat in de bereiding van verschillende recepten dat de rijst eerst afgespoeld dient te worden voordat het gekookt wordt in de pan. Maar waarom is dit eigenlijk? Dit is het antwoord.

Voedingsstoffen rijst

Rijst, en dan met name zilvervliesrijst, zit vol met vezels. Dankzij de grote hoeveelheid koolhydraten en andere gezonde voedingsstoffen zorgt de graansoort ervoor dat je lang een verzadigd gevoel houdt. Genoeg redenen dus om vaak rijst te serveren bij heerlijke gerechten als curry’s en stoofpotten.

Rijst afspoelen

Terug naar de vraag waarom het zo belangrijk is om de rijst voor het koken eerst af te spoelen onder de kraan. Het heeft alles te maken met de smaak en textuur van de rijst. Door de rijstkorrels van te voren goed af te spoelen, verliest het overtollig zetmeel. Het zetmeel komt namelijk los van de korrels door de transport waarbij het veel langs elkaar heen schuurt. Ga je de rijst direct koken zonder het zetmeel eraf te spoelen? Dan eindig je met plakkerige en kleverige rijst.

Rijst koken

Om perfecte, luchtige rijst te bereiden dat niet plakt is het dus verstandig om de rijstkorrels van te voren goed af te spoelen. Dit doe je door de juiste hoeveelheid rijst toe te voegen aan een kom. Vul de kom met water en ga je met handen door de rijst zodat het zetmeel los laat. Giet het troebele water af. Herhaal deze stappen (4 à 5 keer) tot het water helder is. Kook vervolgens de rijst en je zal genieten van perfecte rijst bij je gerecht!

Lees ook: Rijst met romige kaasbroccoli-champignonsaus

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: 24Kitchen | Beeld: Pxfuel