Waarom je bakpapier beter niet kunt hergebruiken

Jaimy Boer

Maak jij je hier ook schuldig aan?

Voor het bakken is het altijd handig om bakpapier in huis te hebben. Maar wat als je je laatste vel hebt bereikt en nog wat moet afbakken? Zonder na te denken pakken we een oud vel weer tevoorschijn. Dit is alleen niet aan te raden, zegt een expert. 

Hergebruiken

Bakpapier hergebruiken, dat is voor veel mensen een gewoonte. Uit onderzoek van Waarzitwatin blijkt dat een derde van de Nederlanders een velletje bakpapier vaker dan één keer gebruikt. 39 procent denkt bovendien dat dit geen gevolgen heeft voor de gezondheid, maar dit is helaas niet waar.

PFAS

Joke Herremans, expert chemische stoffen bij Waarzitwatin, legt uit waarom je het beter bij één keer kunt houden. “Vaak heeft bakpapier een coating van siliconen of PFAS. PFAS zijn chemische stoffen die er onder andere voor zorgen dat bakpapier water- en vetafstotend is. Bij normaal gebruik komen deze stoffen bijna niet vrij in het eten. Maar bij te hoge temperaturen of bij hergebruik van bakpapier, kunnen deze stoffen wel in grotere mate vrijkomen. Mocht je het risico liever niet willen lopen, er bestaat PFAS en siliconenvrij bakpapier – let er wel op dat je deze zelf nog moet invetten.”

Siliconen bakvorm

Een alternatief zou de siliconen bakvorm zijn. Hierbij heb je geen bakpapier nodig en hoef je de vorm ook niet in de vetten. Toch is dit ook niet volledig betrouwbaar, geeft Herremans aan. Zo mag je de bakvorm bijvoorbeeld nooit boven de 200 graden verhitten, tenzij anders wordt aangegeven. Anders kunnen er door de hitte ongewenste stoffen worden gevormd.

Wat kun je het beste doen?

Onze tip: je bakpapier eenmalig gebruiken en de siliconen bakvormen bewaren voor de baksels die minder heet gebakken moeten worden. Zo weet je zeker dat je koekjes of croissantjes lekker knapperig worden en kun je er zorgeloos van genieten!

Lees ook: Krult jouw bakpapier ook altijd om? Zo blijft het op zijn plek liggen

Wil je dit artikel bewaren? Pin het dan op Pinterest!

Bron: Waarzitwatin | Beeld: Pexels