Het heeft zo zijn voordelen

Heb je zin om te bakken, maar gaat je voorkeur uit naar iets gezonds? Al die cupcakes en taarten zijn niet altijd de meest verantwoorde keuze. Gelukkig bestaat er een manier om je baksels iets gezonder te maken, namelijk met amandelmeel. We vertellen je alles over dit magische ingrediënt!

Amandelmeel

Dit bijzondere meel wordt gemaakt van fijngemalen blanke, ongeroosterde amandelen. Voordat de amandelen gemalen worden, worden ze eerst kort geblancheerd zodat het bruine vliesje makkelijk loslaat. Vervolgens worden ze gedroogd en daarna fijngemalen. Je kunt ervoor kiezen om amandelmeel zelf te maken, maar je kunt het op veel plekken ook gewoon kopen. Net zoals bloem, kun je amandelmeel kopen in de supermarkt of in specialiteitenwinkels. Hier vind je vaak verschillende soorten amandelmeel, zoals wit puur, geroosterd licht bruin en biologisch gecertificeerd.

Smaakvolle toevoeging

Een fijne toevoeging is dat amandelmeel een romige milde smaak heeft en daarmee een smaakvolle toevoeging is voor je baksel. Daarnaast is het rijk aan gezonde vetten, eiwitten en vitamine B. Voor mensen die een dieet volgen of niet tegen gluten kunnen, heeft het ook zijn voordelen, want het is arm aan koolhydraten en helemaal glutenvrij. Het is dus een goed alternatief voor gewone bloem.

Vervangen met bloem

Heb je een recept gevonden waar normale bloem in zit, dan kun je dit eenvoudig vervangen met amandelmeel. Houd er wel rekening mee dat bloem ervoor zorgt dat je baksel luchtig wordt en amandelmeel het juist steviger maakt. Indien je niet glutenvrij hoeft te eten, wordt aangeraden om ongeveer de helft van de bloem te vervangen. Hierdoor behoudt je baksel de luchtigheid en krijgt het alsnog een rijke smaak van de amandelen.

Broyage

Hoewel bloem bij veel recepten als ingrediënt staat, zijn er ook recepten waar bewust amandelmeel voor wordt gebruikt. Denk aan macarons, tartalettes, financiers en frangipane: een aromatische vulling voor gebak of flensjes, op basis van amandelen. Dit wordt gemaakt met broyage, een mengsel van gelijke delen poedersuiker en amandelmeel. Zo zie je maar, het is altijd handig om amandelmeel in huis te hebben!

Lees ook: Gemaakt van dromen: zo maak je overheerlijke witte chocolademuffins met amandelmeel

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Heel Holland Bakt | Beeld: Pexels