Maayke

Aangebrande, bruine boter is voor niemand fijn om mee te koken

Het is vast een herkenbaar tafereel: je doet een klontje boter in de koekenpan en binnen mum van tijd is de boter bruin en aangebrand. Hoe voorkom je dat je boter in de pan aanbrandt en het z’n mooie gouden kleur behoudt? Dit is het verlossende antwoord.

Verkeerde temperatuur

Ligt het aan de pan? De hoeveelheid boter die je aan de pan toevoegt? Op deze vragen kunnen we kort maar krachtig zijn: nee, hier ligt het probleem niet. De kans is groot dat het ligt aan hoe hoog het vuur staat. Het kan daarom soms dan ook erg lastig zijn om de juiste temperatuur te vinden en zo de boter niet aan te laten branden. Krijg je het niet voor elkaar? Probeer dan deze handige tip eens.

Olijfolie

In boter zitten eiwitbestanddelen die niet goed tegen extreem hoge temperaturen kunnen. Is de pan goed heet en voeg je de boter toe? Dan verbrandt de boter snel. Dé truc om te voorkomen dat de boter aanbrandt is om een klein scheutje olijfolie aan de boter toe te voegen. De olie zorgt ervoor dat de eiwitbestanddelen van het klontje boter niet snel verbranden en het zijn gouden kleur tijdens het bakken behoudt. Zet daarnaast het vuur niet meteen vol open om de pan zo snel mogelijk op temperatuur te krijgen. Verwarm de pan vanaf laag vuur en zet het vuur later pas omhoog. Doe het klontje boter met een scheutje olijfolie in de pan en de boter zal nooit meer verbranden in de pan.

Lees ook: Met dit kooktrucje maak je je rijst nog lekkerder

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Beeld: Pexels