Maayke

Je kunt vanille-extract ook voor andere dingen gebruiken dan alleen je baksels

Wellicht heb je het in je keukenkastje staan, maar gebruik je vanille-extract zelden in de keuken. Zo nu en dan hebben we een paar druppels nodig om onze baksels op smaak te brengen. Maar wist je dat je dit geurige extract ook voor andere dingen kunt gebruiken? Gebruik het extract ook eens voor een van deze vijf dingen in de keuken.

1. Cocktails

Vanille is een geweldig ingrediënt voor een cocktailmix. Het voegt een soepele, rijke smaak aan je favoriete drankje toe en helpt smaken samen te smelten. Het combineert goed met bourbon of whisky op vat-leeftijd. Probeer vanille-extract ook eens in rumcocktails. Vooral als deze elementen bevatten als kers, chocolade, kaneel of kruidnagel. Vanille wordt vaak gezien als een ingrediënt in bittertjes of ook rechtstreeks aan sterke drank toegevoegd.

2. Barbecue

Vanille kan in alles worden gebruikt, van marinades en glazuren voor vleesgerechten op de barbecue tot hartige sauzen. Het werkt met een breed scala aan vlees en helpt ook om het vocht af te dichten. Breng vanille aan op varkensvlees, lam, kip, rundvlees of vis om de natuurlijke zoetheid van het vlees naar boven te halen.

3. Tomatensaus

Vanille-extract wordt vaak gebruikt door professionele koks in hartige gerechten om rijke, subtiele smaken in hartige gerechten naar voren te brengen zonder de andere ingrediënten te overweldigen. Overweeg om tegen het einde van het koken van je gerecht een scheutje pure vanille-extract aan tomatensaus toe te voegen om de zuurgraad van de tomaten te verzachten en de algehele smaak van de saus te verbeteren. Wedden dat je nooit meer anders wil?

4. Koffiedranken

Als je in de ochtend wilt bezuinigen op de te zoete vanillesiroop in je lattè macchiato, probeer dan in plaats daarvan je koffie met vanille te combineren. Heb je een ouderwets koffieapparaat? Voeg dan twee theelepels vanille toe aan je lege koffiepot en laat de koffie brouwen. De hele pot wordt op smaak gebracht met vanille, wat zorgt voor een heerlijk drankje zonder de suiker die je in koffiesiropen terug vindt.

5. Smoothies

Vanille-extract smaakt vrijwel goed in elke smoothie, maar probeer het vooral eens toe te voegen aan een smoothie met banaan, amandelboter, Griekse yoghurt of iets dat pompoen en kaneel bevat. En als je niet van de smaak van groene smoothies houdt, kan vanille-extract wellicht de oplossing zijn. De rijke vanillesmaak helpt de verschillende groenten en fruit te versmelten en de algehele smaak te verbeteren, waardoor het een subtiele zoetheid zonder suiker krijgt.

Lees ook: Zo voorkom je dat boter verbrandt en bruin wordt in de pan

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Real Simple | Beeld: Pure vanilla door Bill Holsinger-Robinson onder de licentie CC BY 2.0