Naomi

Je vlees is in no-time ontdooid!

Ben jij ook iemand die last-minute beslist wat je gaat eten die dag? Wij ook en dan kan het nog weleens voorkomen dat het stukje kipfilet dat je nodig hebt nog in de vriezer zit. Wat nu? Ga je naar de supermarkt om een ontdooide variant te kopen of kies je toch voor iets anders? Het is zonde dat je zoveel extra moeite gaat doen, terwijl het vlees binnen handbereik is. Daarom hebben wij nu de truc om snel -en gezond- het vlees te ontdooien. 

Niet alle manieren zijn namelijk even gezond.

Vlees invriezen

Niet alleen het ontdooien van vlees vergt bepaalde stappen, ook het invriezen van vleesproducten moet snel gebeuren. Als je vlees langzaam invriest, vormen de vleessappen kristallen die de celwanden van de spiervezels kunnen beschadigen. Dit kan ten koste gaan van de kwaliteit van het vlees. Hoe doe je dit dan wel snel, vlees invriezen? Leg het vlees achterin de vriezer, want dat is de koudste plek. Let op dat de temperatuur in je vriezer goed koud is (-18° of kouder). Zorg voor een luchtdichte (speciale) verpakking om te voorkomen dat het vlees vocht verliest. Zo blijft het het vlees een stuk malser en smaakt het na het ontdooien veel beter.

Hoe lang kan je vlees in de vriezer bewaren?

Hoe lang je bepaalde vleesproducten in de vriezer kan bewaren, is afhankelijk van de kwaliteit van het vlees, de omstandigheden waaronder het is aangeboden, hoe het is vervoerd -bijvoorbeeld in een vriestas- en hoe het in huis is behandeld. Daarnaast speelt ook nog de kwaliteit en de temperatuur van de vriezer een grote rol.
Toch is er een algemene richtlijn dat kan aangeven hoe lang je bepaalde vleesproducten kunt bewaren:

  • Bij vlees invriezen geldt: hoe groter het stuk, hoe langer het goed blijft.
  • Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden.
  • Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden.
  • Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden.
  • Bewaartijd ingevroren bereid vlees: 2 – 3 maanden.
  • De ideale bewaartemperatuur voor vlees in de vriezer is -18° of lager.

Gezonde manier

Veel mensen denken dat het geen kwaad kan om alvast het vlees in de ochtend buiten de vriezer te leggen, zodat het gedurende dag kan ontdooien. Toch wordt dit door veel experts afgeraden. Met name als kip, varken of rund te lang buiten de koelkast ligt, kunnen er meerdere schadelijke bacteriën op komen. Dat is niet aan te raden én bevorderlijk voor de gezondheid. Gelukkig kun je dit allemaal vrij makkelijk voorkomen, door een snelle én simpele truc toe te passen, waardoor je vlees binnen no-time ontdooid is. Benieuwd hoe je dit moet doen? Lees dan snel verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2