Jasmijn

Er is veel keuze op het gebied van marinades

Als je wilt dat een gerecht met vlees écht lekker wordt, is marineren een must. Er zijn tegenwoordig allerlei kant-en-klaar zakjes te koop in de supermarkt, maar je kunt ook ‘losse’ ingrediënten gebruiken om vlees te marineren. We zetten een aantal van die ingrediënten voor je op een rijtje.

Regels voor marineren

Recepten voor marinades bevatten vaak drie ingrediënten: een zuur, een olie en kruiden. Waarom is dat eigenlijk zo? Het zuur zorgt ervoor dat vlees zacht wordt, de kruiden zorgen voor de smaak en de olie wordt vooral gebruikt om het vlees mals te houden.

Daarnaast is er een belangrijke regel bij het marineren van vlees. Als je werkt met een zure marinade (bijvoorbeeld wijn, limoensap of appelazijn), moet je het vlees niet langer dan twee uur marineren. Anders zorgt het zuur er juist voor dat het vlees taai wordt. Wil je vlees langer marineren, dan is een recept op basis van olie dus een betere keuze. Wij zetten hieronder een aantal marinades voor je op een rij.

Zout

Ideaal voor steaks. Bestrooi je steak een uur voor je hem gaat bakken met wat zout. Door de steak vervolgens te laten liggen, wordt een deel van dat zout opgenomen door het vlees. Het zorgt ervoor dat de proteïne wordt afgebroken en de steak een betere textuur krijgt. Het resultaat: een heerlijk dik en mals stuk vlees.

Sauzen op tomatenbasis

Tomaten hebben precies dat zuurtje dat een lekker stuk vlees nodig heeft. Dat is ook de reden dat ze vaak een van de hoofdingrediënten van barbecuesauzen zijn. Door een stuk vlees te marineren in een saus op tomatenbasis, krijg je dus een barbecue-achtig effect.

Bier

Bier voegt niet alleen smaak toe, maar bevat ook tannines en alfazuren die je vlees enorm mals maken. Marineer je vlees minstens een uur voor je het gaat grillen in bier voor het optimale effect.

Koffie en thee

Ook koffie en thee bevatten tannines, wat dus voor een lekker mals stukje vlees zorgt. Zet wat sterke zwarte thee of koffie, laat het goed afkoelen en gebruik het vervolgens als marinade. Werkt enorm goed!

Gember

Net als tomaat staat gember vaak op de ingrediëntenlijst bij diverse recepten. Dit komt niet alleen door de smaak, maar ook doordat gember een proteolytisch enzym bevat dat de proteïne in vlees afbreekt en het dus wat zachter maakt.

Azijn, citroensap en wijn

Zowel appelazijn, balsamico-azijn als ‘gewone’ huishoudazijn bevatten verschillende zuren die de spiervezels in het vlees verzachten. Ook het sap van citroenen, limoenen of ananassen werkt enorm goed. Rode wijn bevat ook nog eens tannines, dus dat is al helemaal een goede keuze als je een lekker gemarineerd stukje vlees in je maaltijd wilt.

Vijgen, kiwi’s en papaya

Elk van deze fruitsoorten bevat enzymen die proteïne oplossen. Dat is, zoals we inmiddels geleerd hebben, het succesrecept voor een mals stukje vlees. Snijd een paar stukjes van het fruit af, leg dat op het vlees en laat het daar een paar uur liggen. Het werkt vooral goed op dunne plakjes vlees. Verwijder het fruit, bak of gril het vlees en voilà! Heerlijk zacht en mals. Eet smakelijk!

Lees ook: Recept: gegrilde kip met ananasmarinade

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Tipnut | Beeld: Unsplash, Usman Yousaf