Naomi

Vitamines ontsnappen als je de groenten te klein snijdt!

We willen allemaal zo gezond mogelijk leven en veel mensen beginnen daarmee door meer groenten te eten. Groenten zitten namelijk bomvol vitamines en mineralen. Groenten kan je stomen, koken of bakken. Veel mensen kiezen ervoor om hun groenten te koken en daardoor verdwijnen helaas veel vitamines. Ze gaan in het water zitten en dat gooien de meeste mensen weg. Zonde en niet nodig. Met deze tips zorg je ervoor dat je al de vitamines en mineralen behoudt.

Water
Kook je groenten niet in te veel water. Mensen zijn vaak geneigd om groenten helemaal koppie onder in het water te zetten en dat is helemaal niet nodig. Als je meer water gebruikt, verdwijnen ook meer vitamines. Het beste is om je groenten te koken in ongeveer 1 tot 2 centimeter water en een deksel op de pan. Je zult zien dat alle groenten perfect gaar worden. Voor bladgroenten zoals spinazie is zelfs helemaal geen water nodig. Er komt daarbij genoeg water uit de bladeren.

Jus en saus
Een lekker sausje bij je groenten is altijd welkom. Gebruik alleen geen kraanwater meer voor je groenten, maar het groentenat wat je normaal door het afvoerputje weg laat stromen. Dat groentenat zit bomvol vitamines en mineralen en het zou zonde zijn als dat verloren zou gaan. Vang het daarom op en gebruik het in je saus of jus. Zo benut je de groenten ten volste.

Snijden
Snijd je groenten niet overdadig. Het is beter om de groenten na het koken fijner te snijden en niet vooraf. Je groenten worden misschien sneller gaar als het kleiner stukjes zijn, maar de vitamines en mineralen ontsnappen ook veel sneller het kookwater in. Probeer groenten daarom wat grover te snijden en pas later, na het koken,  in kleine stukjes te snijden.

Wil je weten hoe lang elke soort groenten moet koken? Bekijk dit dan eens:

Bron: Het Voedingscentrum | beeld: pxhere