Maayke

Vis in de magnetron? Ja echt!

Het bereiden van vis is vaak niet zo makkelijk als het klinkt. Vis is fragiel en schilferig waardoor je vaak eindigt met een harde, droog stuk vis. En hier worden je smaakpapillen natuurlijk niet erg blij van. Misschien dat je deze aparte, maar wel effectieve manier van vis bereiden eens moet proberen: stop ‘m in de magnetron. 

Het is zo gemakkelijk en snel dat je zou willen dat je dit eerder had geweten.

Voedingsstoffen

Maar laten we eerst de olifant in de kamer bespreken. Veel mensen denken namelijk dat het koken van eten in de magnetron ervoor kan zorgen dat de voedingswaarden van het voedsel verloren gaan. Dit is niet waar, ook niet als je vis in de magnetron bereidt. Volgens een artikel van de Harvard Medical School kan koken met de magnetron zelfs voedingsstoffen bewaren die afbreken wanneer ze worden verhit met meer traditionele bereidingsmethoden (aangezien de kooktijd van de magnetron korter is).

Vis in de magnetron

Maar hoe werkt het eigenlijk precies om je vis in de magnetron te bereiden? De truc is dat je de vis stoomt in de magnetron in plaats van het te bakken in een koekenpan. Het is te vergelijken met de papillo-techniek waarbij vis in bakpapier of folie wordt gewikkeld en in de oven wordt bereid. Het nadeel? Dit kost veel tijd. De magnetron is daarom een veel snellere optie. Dit is wat je moet doen:

  • Plaats de visfilet (zonder botten) in een magnetronbestendige schaal.
  • Breng de vis op smaak, bijvoorbeeld met zout en peper, citroen, knoflook en kruiden.
  • Voeg een theelepel vocht toe om de vis vochtig te houden tijdens het kookproces. Water is prima, maar witte wijn is kan ook erg lekker zijn. Je zou ook citrussap of zelfs melk kunnen toevoegen om de vis vochtig én smaakvol te houden.
  • Bedek je gerecht met een magnetronbestendige deksel of plastic folie. Als je plastic folie gebruikt, zorg er dan voor dat je deze goed inpakt, zodat er geen stoom ontsnapt.
  • Stop de vis in de magnetron. Hoelang de visfilet in de magnetron moet, is afhankelijk van de dikte. Zwaardere filets zoals zalm of kabeljauw moeten ongeveer 4-5 minuten in een magnetron van 1000 watt, terwijl dunnere filets zoals tilapia ongeveer 3 minuten de tijd nodig hebben. Als de vis aan het einde van de oorspronkelijke kooktijd toch niet klaar is, deel dan de kooktijd van de magnetron op in stappen van 30 seconden totdat het klaar is.
  • Laat het gerecht 1-2 minuten afkoelen voordat je het uit de magnetron haalt, want het is (letterlijk) stomend heet.

Lees ook: Kom maar door met die noten! Dit zijn de gezondste notensoorten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Wonder How To | Beeld: videostill, YouTube