Bespaart je weer een hoop frustratie in de keuken!

Het overkomt iedereen weleens: je hebt een potje gekocht waarvan de deksel veel te strak vastzit. Hoeveel kracht je ook zet, het potje gaat met geen mogelijkheid open. Wij hebben vijf tips voor je waarmee het wél lukt.

Veel moeite

Er zijn tegenwoordig steeds meer deksels die een makkelijk kliksysteem hebben, waardoor iedereen de potten open kan maken. Toch is dat in nog lang niet alle gevallen zo, waardoor we vaak nog veel moeite moeten doen om de inhoud uit een pot te halen. Gelukkig zijn er een paar trucjes die ons leven in dit opzicht wat makkelijker maken.

Methoden om deksels makkelijk los te krijgen

  1. Draag rubberen of latex handschoenen terwijl je de dop ronddraait. Je zult zien dat je een stuk meer grip hebt en meer kracht kunt zetten.
  2. Houd de pot een minuut onder de warme kraan. Draai hem daarbij zo dat het water ook langs de onderkant van de deksel stroomt. De warmte zorgt ervoor dat de deksel makkelijker ‘losweekt’ wanneer je er vervolgens aan draait. Mocht deze methode niet meteen lukken, dan kun je een bot botermesje aan de onderkant van de deksel zetten en de deksel wat omhoog wippen. Ook kun je de pot ondersteboven in een schaaltje met heet water zetten (niet volledig, maar een paar centimeter). Wacht een minuutje en probeer nog een keer om de deksel los te draaien. Je zult zien dat het werkt!
  3. Maak een hand- of theedoek een beetje nat en vouw die om de deksel heen. Net als de handschoenen zorgt dit voor veel extra grip.
  4. De tip hierboven kun je ook toepassen met een anti-slipmatje voor bestek. Vouw dat om de deksel heen, zet veel kracht en de pot is zo open.
  5. Tot slot: sla met de binnenkant van je open hand een aantal keer hard tegen de onderkant van de pot aan (terwijl je de pot met je andere hand vasthoudt). Dat veroorzaakt een proces dat we waterslag noemen, waarbij de druk in de buurt van de deksel wordt verhoogd. Daardoor wordt het vacuüm in de pot opgeheven en is de deksel makkelijk te verwijderen.

Resten onder de deksel

Is een pot al eerder open geweest en is er dus geen sprake meer van een vacuüm? Dan is de oorzaak van het vastzitprobleem waarschijnlijk dat er nog sausresten onder de deksel zitten. Dit is gelukkig ook makkelijk op te lossen met een van de methoden hierboven. Houd de pot even onder de warme kraan en als het goed, is, wordt de korst dan zachter en komt de deksel dus los. Om te voorkomen dat het in de toekomst weer gebeurt, is het natuurlijk het slimst om voedselresten meteen weg te halen voor je een pot dichtdoet.

Lees ook: Huh? Op deze manier krijg je meer kruiden uit je kruidenpotjes

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Tipnut | Beeld: Pexels