Tjitske

Bewaren

Er zijn verschillende manieren om gember lang te bewaren. Gewoon in de koelkast, in de vriezer of door het te drogen. Wat de beste manier is voor jou hangt een beetje af van wat je met de gember wil doen.

Koelkast

Je kunt de verse gember zo’n drie weken in de koelkast bewaren. Wikkel de gember in een stukje keukenpapier en stop het geheel in een afsluitbaar plastic zakje. Bewaar de gember in de groentelade. Toch ondervinden wij dat de gember zo toch nog snel kan schimmelen als er vocht bij komt.

Vriezer

Je kunt verse gember op twee manieren invriezen. Je kunt de gemberwortel in stukken snijden en die stukken in de vriezer bewaren. Zo kun je iedere keer een stuk bevroren gember pakken en dat raspen of snijden. Je hoeft hiervoor de gember niet te laten ontdooien en ook niet te schillen. Wil je toch liever geschilde gember, dan geven we je als tip om de gember eerst te schillen en raspen zoals op de vorige pagina beschreven staat. Leg de geraspte gember op een stuk keukenfolie en rol dit op tot een soort van worst. Iedere keer als je gember wilt gebruiken kun je een stuk van deze ‘worst’ afsnijden of -breken. Bevroren gember blijft zo’n drie maanden goed.

Drogen

Een andere optie is om de verse gember zelf te drogen. Schil en rasp de gember en leg de rasp op een stuk bakpapier. Laat dit ongeveer vier dagen drogen in een goed geventileerde en droge ruimte. Als het helemaal droog is kun je het in een zakje of potje doen. Droge gember kun je wel een jaar bewaren.


Pagina 2/2

Lees ook: Om deze redenen zou je vaker gember moeten eten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Pick Up Limes, Gembergezond | Beeld: Videostill YouTube