Mislukt jouw maaltijd vaak als je een recept volgt? Hier kan het aan liggen

De uitspraak ‘makkelijker gezegd dan gedaan’ geldt ook in de keuken. Want hoe eenvoudig een recept lijkt, de uitvoering ervan is soms een heel ander verhaal. Het kan een flinke teleurstelling zijn wanneer je na een uitgebreid kookproces achterblijft met een onsmakelijk maaltje. Om te voorkomen dat je taart instort, je ovenschotel aanbrandt of je maaltijd in de vuilnisbak belandt, is het belangrijk om een aantal veelgemaakte fouten tijdens het volgen van een recept te vermijden. Dit zijn de punten waar je op moet letten.

Niet het volledige recept doorlezen voordat je begint

In recepten staan vaak duidelijke, losse stappen omschreven, maar uiteindelijk blijft het wel een samenhangend geheel. Lees dus altijd het volledig recept door voordat je aan de slag gaat. Zo voeg je bijvoorbeeld niet alle olie al toe terwijl je een deel moest bewaren, en kom je er niet halverwege het bakproces achter dat je de juiste materialen niet in huis hebt. Dat scheelt ook meteen een hoop stress tijdens het koken of bakken en geeft een veel grotere succesgarantie.

De ingrediënten niet klaarzetten

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het klaarzetten van alle ingrediënten die in het recept vermeld staan, kan een wereld van verschil maken in de keuken. Soms volgen de stappen in een recept elkaar snel op, waarbij het van groot belang is dat alle benodigdheden binnen handbereik staan. Zo hoef je niet al roerend nog een uitje te snijden, bijvoorbeeld. Het zorgt ervoor dat je veel meer aandacht kunt geven aan de bereiding van het gerecht zelf.

Ingrediënten vervangen zonder voorkennis

Oei, toch niet alles in huis om dat lekkere recept in elkaar te draaien? Ga niet zomaar ingrediënten vervangen, tenzij je zeker weet dat het de smaak van je gerecht niet aantast. Google is maar weer eens je beste vriend wat dat betreft, want op het internet is vaak te vinden welke vervangers het beste werken. Dat voorkomt dat je er zelf achter moet komen dat zure room door mayonaise vervangen misschien niet het beste idee was…

Benieuwd naar nog drie veelgemaakte fouten? Lees dan snel verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2