Redactie Kookfans

In 2020 bleek er uit cijfers van het CBS dat Nederland de grootste vleesexporteur was in dat jaar. Nederlanders zijn dan ook echte vleesliefhebbers. Vlees kan op oneindig veel manieren bereid worden om heerlijke gerechten te maken. Bij ieder hoofdgerecht past immers een stuk vlees dat de maaltijd afmaakt.

Varkensrassen met de rijkste smaak

Varkensvlees, indien goed bereid en verwerkt, is ontzettend mals en kan rijk zijn aan smaak. De twee varkensrassen die uitgelicht mogen worden aan de hand van hoe smaakvol zij zijn, zijn the Duke of Berkshire en het Ibérico-varken.

The Duke of Berkshire is één van de oudste Engelse varkensrassen. Dit ras werd ontdekt door Kees Scheepens en staat bekend om zijn malsheid. Fijne en smalle spiervezels zijn hier de oorzaak van. Wanneer de dieren goed worden gevoed, zal deze eigenschap in combinatie met de smaak zorgen voor overheerlijk vlees.

Het varkensras dat echter het meest smaakvolle ras ter wereld is, is het Ibérico-varken. Men vindt dit ras terug op het Iberische schiereiland, ten zuiden van de Pyreneeën. Omdat deze dieren uitsluitend op het schiereiland voorkomen, wordt het ras streng beschermd. Het doel van deze bescherming, is om de kwaliteit zo zuiver en goed mogelijk te houden. Vlees van de Ibérico is erg gemarmerd, wat betekent dat het een hoge concentratie vet bevat. Vet in vlees zorgt voor sappigheid en is daarnaast een van de grootste smaakmakers.

Klassieke worst met stamppot

Geen idee wat er voor het avondeten op het menu staat? Stamppot is altijd een uitstekende keuze, vooral tijdens de koude en donkere wintermaanden. Stamppot wordt al decennia lang gemaakt omdat het relatief eenvoudig is en goed vult. Maak de maaltijd helemaal af door er een lekker worstje bij te bakken. Deze maaltijd valt ook nog eens bijna altijd in de smaak bij gasten.

Begin met het schillen en snijden van de aardappelen. Kook de gesneden stukken en bak tegelijkertijd de worst in een koekenpan met een beetje boter. Dit duurt doorgaans 10 tot 15 minuten. Wanneer de aardappelen goed gekookt zijn, is het tijd om ze af te gieten en te stampen. Voeg hier de andijvie aan toe, laat het even slinken en serveer met de overheerlijke varkensworst.

Gepaneerde varkensfiletlapjes

Filetlapjes vormen de basis voor een uitgebreide hoeveelheid gerechten. Ze zijn ontzettend veelzijdig en passen bij allerlei soorten groenten. Om de ‘gewone’ filetlapjes een boost te geven, kun je ze simpelweg paneren!

Om een stuk vlees te paneren, heb je wat paneermeel, ei, bloem en kruiden nodig. Je begint met het loskloppen van het ei. Haal het vlees eerst door het bloem heen en daarna door het losgeklopte eitje. Bestrooi beide kanten met peterselie en/of knoflook voor wat meer smaak en dompel ze onder in het paneermeel. De laatste stap is bakken en serveren! Waarmee je de lapjes serveert, is volledig naar eigen keuze. Filetlapjes vormen op zichzelf al een vullende maaltijd, dus een kleine salade gebaseerd op veldsla voldoet in veel gevallen al.

Varkensvlees kopen? Haal het restaurant-gevoel in huis!

Ontvang je gasten? Of heb je gewoon zin om even groots uit te pakken tijdens het avondeten? Varkensvlees kopen kan allerlei redenen hebben. Varkensvlees van de slager zal in vele gevallen lekkerder en verser zijn dan dat van de supermarkt, maar dat hangt natuurlijk volledig af van jouw budget en de gelegenheid. Haal het luxe restaurantgevoel in huis en pak uit met een maaltijd die beschouwd kan worden als een heuse delicatesse!

Lees ook: Recept: varkenskoteletjes voor bij de borrel

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Beeld: Unsplash