Sabine

Top Chef seizoen 20, met onder andere chef Victoire Gouloubi, is nu te streamen op Hayu

Wat kunnen we toch verlekkerd kijken naar programma’s als Top Chef. We vinden het al te knap hoe de chefs die prachtige en smakelijke gerechten kunnen bereiden. Maar wat doen de chefs eigenlijk nog meer om hun gasten te imponeren? Wij vroegen het aan Top Chef-kandidaat Victoire Gouloubi. 

De vibe

Een eigen restaurant met eigen keuken heeft Victoire niet, maar als privé-chef weet ze wel precies hoe ze haar gasten moet imponeren. Een van de belangrijkste dingen is de atmosfeer, zo vertelt ze. “Als ik bij een gast thuis kook, vind ik een goede vibe het belangrijkste om gasten te imponeren. De vibe is belangrijk. Het moet er stil en warm zijn, zodat een gast zich comfortabel voelt.”

Ook de details zijn volgens de chef heel belangrijk. “Let op alle details; hoe de tafel is gedekt, welke muziek er op de achtergrond wordt afgespeeld, hoe de kamer verlicht is. Al deze punten zijn fundamenteel. Als je chef wilt zijn, moet je niet alleen goed kunnen koken. Je moet er ook voor zorgen dat je gasten zich speciaal voelen.”

Smaak

Sfeer is belangrijk, maar uiteraard is de smaak net zo belangrijk. “Als privé-chef krijg ik vaak verschillende verzoeken van elke gast. Sommigen vragen om vegetarische of vegan maaltijden, sommigen om vlees of vis. Je moet dan weten welke smaak jouw gasten zal imponeren als je wilt voldoen aan hun wensen. ”

Het menu

Het derde, belangrijke onderdeel is het menu. “Als je eenmaal weet wat je gasten lekker vinden, kun je jouw menu samenstellen.” Hierbij houdt Victoire verschillende dingen in het achterhoofd: ze gebruikt graag producten van het seizoen, ze past de smaak aan aan haar gasten en ze gaat op zoek naar andere verse ingrediënten. “Door verse producten te gebruiken, heb je minimale verspilling. Ik gebruik elk onderdeel van het product en gooi nooit iets weg.”

Een thema

“Het vierde punt om je gasten te imponeren is door een thema te bedenken.” In restaurants zelf is dat minder belangrijk, maar als je een etentje bij jou thuis organiseert is dat volgens de chef van ‘fundamenteel belang’. “Het helpt om de geest van je gasten te prikkelen en het kan gesprekken tussen hen op gang brengen”, legt ze uit. “Gasten kunnen praten over verschillende onderwerpen en thema’s, zoals vrouwelijkheid of vrouwen in het algemeen, of feestdagen (zoals Halloween, eindejaarsfeesten) of liever biodiversiteit. Het is belangrijk om de voedingsmiddelen waarmee je gaat koken af te stemmen op het thema, zodat je gasten dan beter in staat zijn om te begrijpen waarom ze bepaalde gerechten eten.”

Het dessert

Het dessert wordt nog weleens over het hoofd gekeken, maar dat is een grote no-go als je indruk wilt maken op je gasten. “Met het dessert eindig je je menu op een elegante manier. Hiermee kun je nog meer indruk maken op je gasten. Het is een manier om een diner af te sluiten waar gasten hebben genoten van alle smaken en ze konden praten over het thema van het diner. Het dessert is een uitzonderlijke manier om uw gasten te verwennen.”

Het twintigste seizoen van Top Chef kun je nu streamen op Hayu.

Lees ook: Dit is volgens een topchef de allerbeste methode voor smeuïge aardappelpuree

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Beeld: Hayu