redacteur

Zo wordt dat vervelende klusje net wat makkelijker

Het wordt langzamerhand weer tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak. Dat betekent je kasten induiken en uitzoeken wat er weg kan en wat niet. Ben je je kledingkast al bij langs geweest? Vergeet dan vooral ook de keuken niet!  Je hebt vast nog wel een aantal producten in je koelkast of vriezer liggen die niet meer goed zijn, of je nooit meer gebruikt. Misschien weet je niet eens precies wat er ligt! Daarom is het verstandig je koelkast en vriezer eens in de zoveel tijd uit te ruimen. Geen leuk klusje, maar met deze elf tips ben je er zo vanaf.

Sla tijdens de voorjaarsschoonmaak je keuken niet over!

Koelkast

  1. Plan het uitruimen van je koelkast in op een dag voordat je boodschappen gaat doen. Zo heb je slechts een kleine hoeveelheid voedsel in de koelkast staan en hoef je dus minder uit te zoeken. Haal alles uit de koelkast en gooi alle beschimmelde etenswaren weg. Twijfel je? Neem geen risico en doe het in de prullenbak. Controleer ook alle houdbaarheidsdatums.
  2. Maak een sopje van warm water en zeep en boen hiermee alle planken schoon. Verwijder de zeepresten vervolgens met water en droog de planken met een theedoek.
  3. Sorteer alle potjes, flessen en tubes op soort (groentes bij groentes, sauzen bij sauzen) en vind een geschikte plek waar je ze makkelijk terug kunt vinden.
  4. Kruiden, specerijen en andere toevoegingen zijn het langst houdbaar en kun je het beste bewaren in de vakjes in de deur van de koelkast. Dit is over het algemeen namelijk de warmste plek en deze producten kunnen daar het beste tegen. In de koudste gedeelten (lades) moet je kazen, vleeswaren, groentes en fruit bewaren. Deze etenswaren bederven het snelst.
  5. Plaats een bakje met baking soda in het midden van je koelkast. Dit absorbeert vieze luchtjes.
  6. Gebruik een thermometer om de temperatuur van je koelkast te meten. De optimale temperatuur ligt tussen de 3 en 7 graden. Stel je koelkast eventueel iets bij, wanneer blijkt dat hij te koud of te warm staat.
  7. De groentelade houdt een beetje vocht vast, om ervoor te zorgen dat groentes minder snel bederven. Daarom moet je je groentes ook altijd in deze lade bewaren. Wanneer je dit doet, zijn ze ongeveer een week houdbaar.
  8. Bewaar je eten op zo’n manier dat de gezondste producten vooraan staan en het gemakkelijkst bereikbaar zijn. Minder gezonde voedingsmiddelen kun je het beste achterin de koelkast opbergen. Zo voorkom je dat je je tegoed doet aan ongezonde snacks terwijl je de ingrediënten voor je avondmaaltijd bij elkaar sprokkelt.

Vriezer

  1. Verwijder alle producten uit je vriezer. Als je ziet dat iets niet meer goed is, of je weet niet wat het is, gooi het dan weg!
  2. Besluit je om iets te bewaren? Zorg dan dat het goed verpakt zit in plastic of speciale vriezerzakjes. Op die manier voorkom je dat de producten aan de lucht worden blootgesteld en bedorven raken.
  3. Bereid vlees en etensresten blijven in de vriezer twee maanden houdbaar. Rauw vlees en zeevruchten blijven zes maanden goed. De meeste ongeopende producten kun je in de vriezer tot wel twaalf maanden bewaren.

Lees ook: Knoflook in de koelkast bewaren? Dit is waarom je dat niet moet doen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Health.com | Beeld: Unsplash