Christel

Zo doe je dat!

Chocolate chip cookies zijn misschien wel de populairste koekjes. Het klassieke koekjes met chocolade is in elke supermarkt wel te vinden en is ook niet moeilijk om te maken. Hoewel, toch zijn er een paar valkuilen waar je in kunt trappen.

Met deze tips worden je koekjes nog lekkerder!

Gebruik de juiste boter

Een van de belangrijkste ingrediënten in het koekje zijn uiteraard de chocolade druppels, maar ook de boter speelt een belangrijke rol. Gebruik het liefst roomboter en dan ook nog gezouten roomboter. Om alle smaken naar boven te halen, wordt er vaak op het laatst nog een snufje zout aan het deeg toegevoegd. Door gezouten boter te gebruiken, zal het koekje het zout nog beter opnemen en de smaken tot zijn recht laten komen. Let wel op dat je het snufje zout op het laatst niet meer aan het deeg hoeft toe te voegen. 

Gebruik zachte boter

Nu we het toch over boter hebben. Heb je weleens geprobeerd om het deeg te maken met koude boter? Dat was vast geen succes. Begin pas aan het deeg als de boter op kamertemperatuur is. Door zachte boter te gebruiken, kun je alle ingrediënten veel makkelijker met elkaar vermengen en krijgt je koekje de juiste structuur. Smelt de boter niet als je snel zachte boter wilt hebben, dan wordt het koekje waarschijnlijk erg plat uit de oven. Een snelle manier om koude boter zacht te krijgen is door het stuk boter eerst te raspen.

De volgorde doet er toe

Voor de chocolate chip cookies heb je maar een paar ingrediënten nodig, maar daarom moet je niet zomaar alles in een kom doen en mengen. Voor het beste resultaat kun je het beste eerst de boter tot een romige textuur kloppen met een handmixer. Voeg daarna de suiker toe en klop dit tot een romig en luchtig geheel. Door dit eerst te doen, levert het je een luchtig koekje op.

Mix niet te veel

Uiteraard moeten alle ingrediënten goed met elkaar vermengd zijn, maar let op dat je het geheel niet te veel mixt. Anders eindig je juist met het tegenovergestelde van een luchtig koekje. Het juiste stappenplan? Nadat je de boter en suiker hebt vermengd, voeg je de eieren één voor één toe en mix het tot een luchtig geheel. Zet de handmixer op de laagste stand en mix de rest van de ingrediënten tot alle bloem net goed is vermengd en stop dan.

Gebruik eieren die op kamertemperatuur zijn

Wat we al zeiden over de boter, gaat ook op voor de eieren. Dit heeft te maken met de vetten die met elkaar worden vermengd. Als je de boter en suiker luchtig hebt geklopt en koude eieren toevoegt, kan de boter weer harder worden. Gehard vet wordt klonterig en de enige stukjes die je in je deeg wilt hebben, zijn chocoladedruppels. Voorkom dit euvel door de eieren 30 minuten voordat je aan de slag gaat met het deeg uit de koelkast te halen.

Lees nog meer tips op de volgende pagina.

Pagina 1/2