Desy

Zo shop je gezond en voordelig!

We willen allemaal het liefste zo gezond mogelijk eten en we willen onze kinderen ook zo gezond mogelijk opvoeden. Helaas weten we ook allemaal dat gezond eten energie vergt én vaak wat duurder is. Toch kun je altijd een gezonde maaltijd op tafel zetten, zelfs als je te maken hebt met een krap budget. 

En zo doe je dat.

1. Stel een menu op

Bedenk voordat je boodschappen gaat doen wat je die week wilt gaan maken. Verzin voor iedere dag een recept en bereken precies wat voor ingrediënten je daarvoor nodig hebt. Door precies uit te rekenen wat je nodig hebt en wat je gaat maken zul je minder voedsel weggooien.

2. Koop alleen wat je nodig hebt

Als je dan vervolgens boodschappen gaat doen, koop dan ook echt alleen wat je nodig hebt. Vaak worden we in de supermarkt verleid door verschillende aanbiedingen maar zeg nou zelf: heb je die week echt drie zakken aardappelen nodig?

3. Maak restjes op

Niets is meer zonde dan prima eten weggooien en er iets anders voor in de plaats eten. Heb je niet twee dagen achter elkaar zin in boerenkoolstamppot en wil je het eigenlijk in de prullenbak mikken? Niet doen, eet het als lunch! Je bespaart hiermee op je lunch en je gooit minder weg.

4. Vermijd dure winkels

Eigenlijk een hele logische, maar toch gebeurt het erg vaak. Olijven kopen? Dan gaan we naar die dure Italiaanse winkel. Een kaasje? Dan gaan we naar die dure kaasboer op de hoek. Door in verschillende (dure) winkels je eten te kopen raak je het overzicht kwijt en geef je ongemerkt veel meer geld uit dan nodig zou zijn. Koop je olijven en je kaas gewoon bij de supermarkt: heel lekker en het scheelt je in de portemonnee.

5. Ga koopjesjagen!

Je bent toch heel goed in dat ene shirtje in de sale scoren? Waarom doe je dat dan niet bij je boodschappen? Speur wekelijks folders af op zoek naar de beste aanbiedingen en maak in het weekend een rondje door de hele stad heen om ze op te halen. Scheelt je per maand zo een paar tientjes plus je hebt extra lichaamsbeweging!

6. Houd het simpel

Al die leuke en lekkere gerechten met 18 ingrediënten waar je zes potjes kruiden voor aan moet schaffen zijn misschien hartstikke smullen, maar het kost je wel heel veel geld. Moet je je dan ook echt aan je budget houden, houd het dan vooral simpel. Vlees, aardappelen en een portie groente zijn veel goedkoper en ook nog eens hartstikke voedzaam.

Lees ook: Lekker, makkelijk en goedkoop: bloemkoolquiche met spekjes!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Eet goed voel je goed | Beeld: Pixabay