14 september 2018

Met deze truc is sperziebonen doppen een eitje!

De groene sperziebonen behoren tot de peulvruchten familie. Deze groene boontjes zijn onmisbaar in onze keuken en we verwerken ze daarom ook regelmatig in een van onze gerechten. Dit komt dan ook voornamelijk omdat deze veelzijdige boontjes vrijwel het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Met name in de lente, zomer en herfst worden de bonen geoogst en ook in de winter is de ingevroren variant te vinden in de supermarkt.

Maar het doppen van sperziebonen kan soms nog wel een heel karwei zijn.

Gezondheidsvoordelen

De groene groente is erg bevordelijk voor onze gezondheid. Ze zitten boordevol gezonde voedingsstoffen, vezels én bevatten weinig calorieën. Het Voedingscentrum stelt dat je door dagelijks te variëren met verschillende groente- en fruitsoorten, waaronder het toevoegen van sperziebonen aan je wekelijkse menu, je het risico op chronische ziekten als hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker verlaagt.

Sperziebonen doppen

Goed, nu terug naar dé truc die je het heel wat makkelijker kan maken in de keuken wat betreft het prepareren van sperziebonen. Om elk sperzieboontje namelijk één voor één te doppen kan nog een behoorlijke klus zijn. Helemaal als je voor een groter gezin aan het koken bent. Gelukkig hebben we een hele handige truc die het doppen van sperziebonen een stuk makkelijker maakt! Het enige dat je namelijk nodig hebt is een schaar in plaats van een klein aardappelschilmesje om de boontjes te doppen. Pak een ruime hand vol met boontjes, tik de uiteinden tegen de snijplank zodat alle uiteinden op dezelfde hoogte liggen. Knip in een keer met de schaar alle punten van de sperziebonen af. Herhaal deze truc door ook de andere uiteinden van de sperziebonen tegen de snijplank aan te tikken zodat ze gelijk liggen. Knip ook aan deze zijde de punten gelijk af. Nu kun je alle sperziebonen in een handeling tegelijk toevoegen aan de pan met kokend water!

Bekijk hier de video van LibelleTV met de gehele instructie:

Lees ook: 8 kookmythes waar niets van waar blijkt te zijn

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: LibelleTV, Voedingscentrum | Beeld: Pixabay