Maayke

Zo ga je vieze beestjes in meelproducten tegen

Verschillende soorten insecten als de rijstmeelkever, de meelmot en de graanklander komen af op de geur van graan- en meelproducten. Warmte en vocht zijn de voornaamste boosdoeners waar insectenplagen door kunnen ontstaan. Deze kever- of larve-achtige beestjes kunnen in verschillende producten als bloem, pasta en rijst zitten. Dit is hoe je deze insecten tegen gaat én hoe je ze kunt voorkomen in huis.

Zo houdt je die piepkleine beestjes uit je keukenkastjes.

Meelproducten

Rijstmeelkevers, meelmotten of stofluizen zijn kleine beestjes die niet vanuit buiten komen. Volwassen vrouwtjesinsecten leggen eitjes in de graan- of meelproducten. Eén mot, kever of worm kan tientallen tot soms wel honderden eitjes leggen. Bloem of meel zit dan vaak al snel vliegensvlug vol met larfjes en popjes. De eitjes zijn nauwelijks met het blote oog te zien, vooral omdat ze licht van kleur zijn.

Larven of nimfen

Komen de eitjes uit, dan ontstaan er larven of nimfen in de meelproducten. Deze vallen al meer op dan de eitjes, omdat ze donkerder (veelal lichtbruin tot zwart) van kleur zijn. Doorgaans zijn deze kleine beestjes niet erg actief en bewegelijk, maar kun je ze langzaam door de meel heen zien kruipen. De beestjes proppen zich vol met de meel en beginnen zich hierna te verpoppen. Minuscule, lege coconnetjes kun je daarom tegenkomen in het meel. De coconnetjes bewegen niet maar zien eruit al kleine, zwarte velletjes of stipjes.

Keukenkastjes

Het lijkt alsof deze nare beestjes zomaar uit de lucht komen vallen en ineens in je meelproducten verschijnen. Toch is dit niet het geval en bestaat er een andere reden dat deze insecten in je keukenkastjes terecht komen. De volwassen insecten kunnen zich met veel gemak door papieren verpakkingen heen vreten. Zoiets kan al in de fabriek, een opslagdepot of in de supermarkt voorkomen. De ‘besmetting’ zelf ontstaat dan vervolgens bij jou in het keukenkastje omdat de eitjes pas na enige tijd uitkomen. Heb je een hele plaag in de meelproducten zitten? Dan komt dit meestal enkel door een volwassen vrouwtjesexemplaar die via een kiertje van het deurtje je keukenkastje inkruipt.

Wil je weten hoe je deze insecten kunt bestrijden én in de toekomst kunt voorkomen? Kijk dan snel verder op de volgende pagina!

Pagina 1/2