Welke soort room gebruik je voor welk gerecht?

Slagroom, kookroom, crème fraîche: weet jij welke soort room je wanneer gebruikt?

Wij zijn dol op romig eten en trekken ook regelmatig een pakje room open om onze maaltijd extra smaakvol te maken. Maar soms slaat de twijfel toe als we voor het supermarktschap staan. Want wat werkt nu het beste in het recept: Culinaire room? Volle room? Slagroom? Met deze tips weet je welke variant past bij het gerecht dat je wilt maken.

Kookroom

Kookroom ligt onder verschillende namen in de schappen. Het is (meestal) hetzelfde als koksroom of culinaire room. Het vetpercentage van kookroom ligt rond de 20 procent en het zuivelproduct heeft vaak een vloeibare consistentie. Ook bevat kookroom een bindmiddel, zodat het niet gaat schiften in warme gerechten. Kookroom is geschikt voor door de pasta, in soepen en in ovenschotels. Het is een vrij ‘neutrale’ room, dus als je twijfelt over welke soort je moet gebruiken in een gerecht, is kookroom een veilige keuze.

Volle room

Staat er in een recept aangegeven dat je volle room moet gebruiken, dan wordt een roomsoort bedoeld met een hoog vetpercentage, het liefst meer dan 35 procent. Niet in elke supermarkt is dit product helaas verkrijgbaar, maar verse slagroom komt erg dicht in de buurt. Koop dus (opklopbare) slagroom als je echt een romig gerecht op tafel wilt zetten. Deze volle room past goed in quiche, dikke sauzen, stamppotten en soepen. Uiteraard is slagroom ook uitstekend te gebruiken voor zoetigheid, zoals taarten en toetjes.

Crème fraîche

Ook crème fraîche heeft een hoog vetpercentage van rond de 30 procent, maar de smaak is beduidend anders dan die van volle room. Dit komt doordat er melkzuurfermenten aan worden toegevoegd, die het de karakteristieke friszure smaak geeft. De frisse smaak is een goede tegenhanger in pittige (Mexicaanse) gerechten of juist in zoete gebakjes.

Zure room

Zure room wordt ook wel verkocht onder de Engelse naam sour cream. Het bevat minder vet dan de andere soorten room en heeft zoals de naam al zegt een wat zurige smaak. Zure room is minder geschikt voor warme bereidingen. Gebruik het dus voor in een saus of roer een lepel door de soep als de pan al van het vuur af is.

Light room

Light room is een product op basis van halfvolle melk en room en bevat minder vet. Het is verder te gebruiken als kookroom, maar kan wat eerder gaan schiften. Voeg extra bindmiddel, zoals maïzena, toe aan je gerecht als dit gebeurt.

Sojaroom

Tegenwoordig zijn er ook tig zuivelvrije alternatieven voor room op de markt, waarmee je een gerecht makkelijk lactosevrij maakt. Sojaroom bevat vaak wat minder vet dan room van koemelk, en is daardoor wat dunner. Verder is het normaal te gebruiken als kookroom. Haverroom of kokosroom zijn andere plantaardige alternatieven die je gerecht een volle, romige smaak kunnen geven.

Ook handig om te weten: Til jouw soep naar een hoger niveau met deze 4 tips

Dit recept bewaren? Pin hem dan op Pinterest
Bron: Libelle.be | Beeld: Pexels, Cottonbro