Jaimy Boer

Dit hadden we eerder willen weten!

Een slowcooker is een hartstikke handig keukenapparaat, mits je weet hoe je hem moet gebruiken. Dan kun je namelijk de lekkerste gerechten in een handomdraai op tafel toveren. Heb meer profijt van de slowcooker met deze handige hacks!

1. Warm twee dingen tegelijk op

Wil je meerdere dingen tegelijk opwarmen in de slowcooker, maar heb je maar één bak? Dit kun je heel makkelijk oplossen met een stuk aluminiumfolie en twee zakken die speciaal voor de slowcooker zijn gemaakt. Deze zakken worden veelal liners genoemd. Met aluminiumfolie kun je een scheiding maken in het midden van de slowcooker, en door de zakken in de twee delen te steken creëer je meer ruimte. Zo kun je heel eenvoudig twee soepen of dips tegelijk opwarmen.

2. Smelten van chocolade

Voortaan hoef jij je au bain-marie skills niet meer te gebruiken, want een slowcooker kun je prima gebruiken om chocolade te smelten. Doe hiervoor de chocolade (bijvoorbeeld in druppels of kleine stukjes) in een glazen pot en plaats dit in de slowcooker. Giet daarna wat warm water in de pot en zet hem aan. Kind kan de was doen!

3. Voorkom condensdruppels

Door de warmte is het mogelijk dat er condensdruppels op je deksel komen, die vervolgens op je eten belanden. Dit kan vooral bij eten dat snel klef wordt veel impact hebben, zoals bij brownies en brood. Je kunt het makkelijk voorkomen door een dikke papieren handdoek onder de gesloten deksel te leggen.

4. Room en pasta op het einde

Sommige gerechten kunnen snel mislukken als je alle ingrediënten tegelijk in de slowcooker doet. Dit geldt ook voor room en kaas. Voeg dit daarom pas op het laatst toe, en voorkom hiermee dat de eiwitten gaan stollen. Ook pasta en andere ingrediënten die al gekookt zijn kun je het beste op het einde aan het proces toevoegen.

5. Maak witte resten schoon

Als je de slowcooker veel gebruikt, heb je het vast al gezien: de witte resten. Dit maak je heel eenvoudig schoon met witte azijn. Als dat niet helpt, werkt dit ook: strooi wat zuiveringszout in de pot, giet vervolgens een beetje azijn over dat zout en schrob daarna met warm zeepsop. Zo is ‘ie weer zo goed als nieuw!

Wil je meer handige hacks? Ga dan naar de volgende bladzijde!