Oeps: door deze veelgemaakte fout wordt je mes bot

Jaimy Boer

Ben jij hier ook schuldig aan?

Hoe scherper het mes, hoe beter je ermee kunt snijden. Maar wist je dat een klein fout in de keuken er al voor kan zorgen dat je mes bot wordt? En we zijn er allemaal schuldig aan…

Snijmes

Een snijmes is onmisbaar in de keuken. Je snijdt er groentes mee fijn, je kunt er mee schillen en – als we eerlijk zijn – werkt het ook uitstekend om verpakkingen mee open te maken. We kunnen dus wel stellen dat een scherp mes het meest gebruikte voorwerp in de keuken is.

Goed bewaren

Om je snijmes een lang leven te gunnen, dien je hem goed te onderhouden. Zo mag je hem niet in de vaatwasser leggen en is het ook uit den boze om ‘m onbeschermd in een lade bij ander bestek te leggen. Toch is dit niet de oorzaak van een bot mes, en zit dat hem vooral in wat je er nog meer mee doet.

Niet schuiven

Hoe makkelijk het ook is om een snijmes te gebruiken om groentes en kruiden van een snijplak te schuiven, is dit allesbehalve goed voor je mes. Binnen no-time is je mes namelijk bot, en snijdt hij niet mee zo fijn. Uiteraard is het mogelijk om je mes weer scherp te krijgen, maar je kunt hem voortaan het beste omdraaien. Door de rug van het mes (het stompe deel van het lemmet) te gebruiken, wordt het mes zelf niet beschadigd. En je zult merken dat de rug van het mes net zo goed werkt om ingrediënten snel in de pot of pan te schuiven.

Lees ook: Heb je een slowcooker? Dan wil je deze 10 handige hacks weten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash, Conscious Design