Redactie Kookfans

Dít kun je ertegen doen

Of je nou graag experimenteert met nieuwe gerechten, of juist trouw blijft aan traditionele familierecepten: er gaat niets boven de geur van heerlijk eten! Maar wat als het misgaat en deze fijne aroma’s veranderen in een onaangename rooklucht? Rookschade is niet alleen schadelijk voor je gezondheid, maar het kan ook flinke schade in huis veroorzaken. In dit artikel bespreken we de gevolgen van rookschade.

Gezondheidsklachten

Gaat het flink mis in de keuken met een flinke rookontwikkeling als gevolg? Zwarte rook die vrijkomt is erg schadelijk voor je gezondheid. Jij, maar ook je huisgenoten en huisdieren kunnen hierdoor last krijgen van ademhalingsproblemen, oogirritatie en huidproblemen. Bij langdurige blootstelling kan zelfs rookvergiftiging plaatsvinden. Het is daarom belangrijk om je keuken altijd goed te ventileren en om de luchtkwaliteit van je woning in de gaten te houden.

Aantasting van kleding en textiel

Heb je na een kleine brand of rookontwikkeling je woning goed laten luchten en hangt er geen rook meer in je keuken? Inventariseer dan direct de schade. Kijk bijvoorbeeld of het textiel in de ruimte rookschade heeft opgelopen. Dit kun je zien én ruiken.

Het kan een flinke opgave zijn om ‘stinkende rookdeeltjes’ te verwijderen wanneer deze eenmaal in je kleding en in ander textiel in huis zijn binnengedrongen. Je kunt verschillende dingen proberen om de rookgeur zelf te verwijderen:

    • Wassen: Was het textiel gronding in de wasmachine, het liefst met een geurloos wasmiddel. Doe er een beetje witte azijn bij om de geur te neutraliseren. Dubbel handig dus om in je keuken te hebben!
    • Stomen: Kan het textiel niet in de wasmachine? Je kunt er dan voor kiezen om het te stomen met een stoomapparaat.
    • Soda: Je kunt gebruik maken van soda om rooklucht (en andere vervelende geurtjes) te verwijderen uit textiel. Strooi het erop, en laat het een paar uur zitten voordat je het er weer af borstelt. Dit kan overigens ook met baking soda. Let wel op dat je ze niet door elkaar haalt!
  • Buitenlucht: Het textiel laten luchten in de buitenlucht kan helpen.
  • Geurverwijderaars: in de supermarkt zijn verschillende producten te koop die zijn ontworpen om ongewenste geuren te verwijderen.

Niet gelukt? Een professional kan stoffen behandelen met speciale middelen en technieken: hierdoor wordt blijvende schade geminimaliseerd en is de kans groter dat je je kleding en textiel weer in goede staat krijgt.

Schade aan elektrische apparaten

Soms zijn beschadigingen door rook in huis onzichtbaar. Waren er dichte rookpluimen bij jou in huis? Het is dan heel belangrijk om je apparatuur te laten controleren. Ook als deze apparaten ‘ongeschonden’ lijken.

Waarom? Rookdeeltjes kunnen makkelijk in de behuizing van apparaten binnendringen. Interne onderdelen worden hierdoor aangetast en in het ergste geval kan dit leiden tot kortsluiting. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Ik heb rookschade: wat nu?

Ook bij de allerbeste sterrenchefs kan het thuis wel eens mis gaan in de keuken. Schade die ontstaat als gevolg van rookontwikkeling loopt al snel flink in de kosten. Zeker wanneer je dure apparatuur eraan onderdoor is gegaan.

Gelukkig kun je je hiervoor verzekeren. Rookschade verzekeren doe je via een inboedelverzekering. Bij schade door rookontwikkeling is het verstandig om direct contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij om te controleren of je in aanmerking komt voor een vergoeding.

Psychologische impact

Een brand in de keuken kan naast fysieke schade ook een emotionele impact hebben. Zo kan rookschade leiden tot een verlies van je gevoel van veiligheid, bijvoorbeeld door de angst voor herhaling. Het is belangrijk om deze gevoelens serieus te nemen en steun te zoeken bij vrienden, familie of een professional.

Lees ook: Word een pro in de keuken met deze 6 ovenhacks

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Beeld: Unsplash