Je kunt er veel meer mee dan je denkt

Koop jij weleens een potje olijven, op water, in de winkel? Grote kans dat je het vocht dan direct in de gootsteen laat lopen wanneer je de olijven afgiet. Niet meer doen! Dit vocht is namelijk een heerlijke smaakmaker in verschillende gerechten. Wij vertellen graag wat je er zoal mee kunt doen.

Veel smaak

We kunnen het vocht uit een potje olijven niet vergelijken met olijfolie, maar het is minstens voor net zoveel gerechten te gebruiken. Waar olijfolie echter goed voor je is vanwege de vele gezonde vetten, kunnen we ‘olijvenwater’ helaas niet gezond noemen. Dat komt doordat er behoorlijk wat zout in zit. Desalniettemin kun je het vocht goed gebruiken voor een receptje, als je aan de rest van het eten minder zout toevoegt. Het vocht heeft namelijk veel smaak van zichzelf, en dat is zonde om weg te gooien. Wat je er dan zoal mee kunt doen? Wij geven een paar suggesties.

Smaakmaker

Olijvenwater heeft een hartige smaak en is daarmee een heerlijke smaakmaker. Gebruik het bijvoorbeeld om vlees te marineren of giet het door je pastasaus voor een mediterrane twist. Het vocht is ook lekker door een yoghurt-dipsaus of saladedressing, voor een zout smaakje aan je gerecht. Je kunt er volop mee variëren.

Cocktails

We snappen dat je olijvenwater niet meteen in combinatie met een cocktail zou verwachten. Toch is het een goede toevoeging aan bijvoorbeeld een klassieke ‘dirty martini’. De toevoeging van een scheut vloeistof dat het drankje wat troebeler maakt of een andere kleur geeft, maakt het drankje ‘dirty’. Het vocht uit een potje olijven is daar perfect voor. Probeer het maar eens. Proost!

Bewaren maar

Genoeg redenen om het olijvenwater voortaan te bewaren, dus! Of je het nu als marinade gebruikt of door een cocktail gooit, je kunt er veel kanten mee op. Het vocht van olijven is overigens niet het enige vocht dat je kunt gebruiken in je recepten. Ook dat van bijvoorbeeld augurken of Amsterdamse uien kun je prima bewaren.

Lees ook: Dit is waarom je wat vaker olijven moet eten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Favorflav | Beeld: Pexels