Robby

Moet je kip nou wassen voor het koken of niet?

Wij hebben het vroeger altijd geleerd: rauwe kip moet je altijd even wassen voordat je ermee gaat koken, om zo eventuele salmonella bacteriën te verwijderen. Zo kan je het daarna veilig bereiden en maak je geen kans om ziek te worden. Maar is dat wel zo? 

Kip: wel of niet wassen?

Bacterie

Veel kippenvlees is besmet met de zogenaamde campylobacter-bacterie. Deze bacterie leeft in de darmen van dieren en komt via hun uitwerpselen overal terecht, onder meer op het vlees van de geslachte kip. Campylobacter kan zeer ernstige voedselinfecties veroorzaken waardoor je zelfs in het ziekenhuis kan belanden. Deze bacterie zit nog veel vaker in kip dan de bekende salmonella en is net zo gevaarlijk.

Salmonella

Ook bevat kippenvlees vaak de bacterie salmonella. Van deze bacterie kun je flink ziek worden. Je krijgt diarree, koorts en buikkrampen. Geen pretje dus! Je bent vast vaak genoeg gewaarschuwd voor het eten en aanraken van rauw vlees omdat het deze bacterie kan bevatten. Dit klopt helemaal! Daarom denken veel mensen dat het goed is om je kip te wassen, zodat je de salmonella wegspoelt. Maar is dat wel zo?

Lees op de volgende pagina of kip wassen nu wel of niet goed is.

Pagina 1/2