Sanne

Een aantal opties om jouw avondeten compleet te maken

Veel kookliefhebbers weten het al tijden: het avondeten is pas écht compleet met de juiste toevoegingen. Wat deze toevoegingen zijn, hangt vaak af van de gerechten die je serveert. Zo lusten veel fijnproevers bijvoorbeeld wel een glaasje rode wijn bij het eten van een goed stuk vlees. Witte wijn daarentegen past dan weer erg goed bij visgerechten. Maar voor de kleine fijnproevers geldt juist dat het avondeten pas écht helemaal compleet is als er ook een lekker toetje bijzit. Om je een beter beeld te geven van welke opties je allemaal hebt om jouw avondeten compleet te maken, hebben we ze hieronder op een rij gezet.

Geniet van een goed glas wijn

Al sinds de oudheid drinken mensen graag een glaasje wijn (of meerdere) bij het avondeten. Dit heeft ook een goede reden. Een goede rode wijn kan namelijk de smaak van gerechten met vlees een stuk verbeteren. Een medium volle rode wijn, is al jarenlang een favoriet bij lichtere gerechten zoals pasta en pizza. De rode wijnsoorten die perfect passen bij vlees zijn zachte of oudere wijnen. Dit geldt meestal als een perfecte aanvulling op je biefstuk of entrecote. Voor witte wijnliefhebbers zijn er ook veel opties. Een droge, witte wijn bijvoorbeeld als het mossel- en oesterseizoen weer is begonnen. De witte zoete wijnen zijn goed te combineren salades, nagerechten en bij een kaasplankje.

Om deze wijnen zo goed mogelijk op te bergen, raden we je aan om een kijkje te nemen naar deze handige wijnrekken. Deze wijnrekken zorgen ervoor dat de flessen altijd goed plat blijven liggen. Dit is belangrijk, zodat de kurk altijd nat is en daardoor soepel en afsluitend werkt. Het goed positioneren van de flessen is één van de primaire taken van een wijnrek, maar de meeste mensen gebruiken het ook als verlengstuk van het meubilair. Naast dat een wijnrek namelijk erg handig kan zijn, ziet het er ook nog is goed uit!

Een kopje soep vooraf, eventueel met wat lekkers

Veel Nederlanders eten zo efficiënt en sober mogelijk, terwijl het avondeten in andere landen juist een hele happening is. Een goede tussenweg hiervoor is het serveren van een heerlijk kopje soep. Dit kan eventueel gepaard gaan met enkele plankjes eten. Denk hierbij aan een kaasplankje, gekruide kippenvleugels, wat ham of carpaccio en wat nootjes. Als je dit op één of meerdere plankjes weet te presenteren, dan ziet het er vaak heel mooi uit. Als je wilt, kan je er natuurlijk ook een Hollandse draai aangeven door bitterballen of een minifrikandel op te leggen.

Voor de soepen, zouden we aanraden om te gaan voor en lichte soep. Denk hierbij aan een tomatensoep, Indonesische Soto soep of een champignonsoep. Deze soepen zijn vaak binnen 30 minuten klaar en daarom ideaal om snel te maken naast een hoofdgerecht.

Een gezond nagerecht

Grote kans dat wanneer jij jong was, je nagerecht bestond uit chocolade- of vanillevla. Tegenwoordig gebeurt dat een stuk minder. Dat komt mede omdat veel mensen zich ervan bewust zijn dat deze producten vol zitten met slechte suikers en geen goede voedingsstoffen bevatten. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook andere, net zo lekkere, alternatieven op de markt die wél gezond zijn. Verruil bijvoorbeeld de chocoladevla door magere en halfvolle kwark of yoghurt, zonder toegevoegde suikers. Voor wat extra vitamientjes hier ook nog fruit in doen. Dit geeft niet alleen een heerlijke zoete smaak, het is ook nog is gezond!

Andere opties zijn het serveren van een biologische, gezonde appeltaart. Die kosten misschien iets meer dan de goedkope opties in de supermarkt, maar zijn gemaakt van 100% appel en geen toegevoegde stoffen. Om het af te maken, kan je er altijd een vleugje kaneel over strooien.

De mogelijkheden zijn bijna eindeloos voor het maken van een gezond nagerecht wat ook echt lekker is. Andere nagerechten als gezonde taarten, fruit donuts, suikervrije brownies en nog veel meer zijn nog niet eens aan bod gekomen. Kortom, er zijn meer dan genoeg opties hoe jij jouw avondeten nog een vleugje meer plezier en smaak kan geven. De meeste opties die we hier hebben beschreven zijn daarnaast ook nog is binnen een mum van tijd gemaakt, waardoor je ook niet de hele dag in de keuken staat om een heerlijke maaltijd voor de bereiden. We hopen dat je deze tips goed kan gebruiken en wensen je veel eetplezier toe!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een commerciële partner. 

Lees ook: Voedselverspilling tegengaan? 5 makkelijke tips om te beginnen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!