Jasmijn

Simpele trucjes om van dat vervelende sap af te komen

Een beetje peper door je gerecht zorgt vaak voor net wat extra smaak en natuurlijk voor wat pit. Een groot nadeel bij het snijden van pepers, is dat het sap daarna altijd zo moeilijk van je handen te verwijderen is. Wrijf je daarna ook nog eens nietsvermoedend in je ogen, dan is het helemaal feest. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om makkelijk van het pepersap af te komen.

Niet op te lossen in water

Hoe kan het eigenlijk dat je handen altijd zo lang ‘branderig’ blijven nadat je pepers hebt gesneden? Daar is het stofje capsaïcine verantwoordelijk voor. Dat stofje zit onder andere in cayenne, habanero en jalapeño en is niet oplosbaar in water. Daarom kun je na het handen wassen nog altijd last hebben van een branderig gevoel. Ook is dat de reden dat water drinken niet helpt na het eten van een gerecht met veel peper. Wat kun je doen om de capsaïcine van je handen te verwijderen? Wij zetten een aantal tips voor je op een rij.

Citroensap of afwasmiddel

Je handen wassen met zeep helpt weliswaar niet, maar er is een alternatief voor. Als je je handen met citroensap wast nadat je een peper hebt gesneden, voorkomt dat zure sap dat de peper nog nabrandt op je handen. Wel moet hierbij gezegd worden dat dit geen goed idee is als je open wondjes op je handen hebt. Ook als je een gevoelige huid hebt, kun je er beter voor kiezen om je handen met afwasmiddel te wassen. Dat is een stuk minder zuur dan citroensap, maar zorgt er wel voor dat restjes capsaïcine verdwijnen.

Baking soda

Baking soda kun je voor heel veel verschillende dingen gebruiken, waaronder voor het verwijderen van pepersap. Maak een dik papje met wat water en baking soda en smeer het direct na het snijden van de pepers op je handen. Laat het even opdrogen, was je handen goed en je zult zien dat je nergens last meer van hebt!

Melk of yoghurt

We weten allemaal dat je, na het eten van een gerecht met veel pepers, melk of yoghurt moet drinken om de pijn in je keel te verzachten. De vetten in die producten zorgen ervoor dat de pittige bestanddelen oplossen. Datzelfde trucje werkt ook voor je handen. Smeer je handen na het snijden van de pepers in met wat volle melk of yoghurt, wacht even tot de tinteling afneemt en spoel ze goed af. Probleem opgelost!

Boterhamzakjes en olijfolie

Tot slot zijn er twee dingen die je kunt doen vóór je met het snijden van de pepers aan de slag gaat. Je kunt plastic boterhamzakjes om je handen doen als een soort handschoenen of je handen met olijfolie insmeren. Beide oplossingen zorgen ervoor dat de capsaïcine überhaupt niet in je huid kan trekken. Zorg er in beide gevallen wel voor dat je extra grip op het mes houdt en voorzichtig snijdt. Was je handen na het snijden ook voor de zekerheid nog even met water en zeep.

Lees ook: Aha: dit is waar je verschillende soorten peper voor gebruikt

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Pixabay