Deze vervangers heb je vast wel in huis

Oeps, heb je net boodschappen gedaan, ben je vergeten olijfolie te kopen. Om nou weer helemaal terug naar de supermarkt te gaan is ook niet ideaal. Gelukkig heb je thuis vast nog wel wat alternatieven staan die je ook prima kunt gebruiken. 

Kokosolie

Je hebt vast wel een pot kokosolie in huis. Je kunt het namelijk voor heel veel doeleinden gebruiken. Keelpijn? Kokosolie. Puistje? Kokosolie. Geen massageolie? Kokosolie. Maar ook in de keuken is het een wondermiddel. Qua voedingsstoffen is het te vergelijken met olijfolie. Het heeft een hoog gehalte aan verzadigd vet, namelijk zo’n 12 gram per eetlepel. Uiteraard is de smaak wel anders, maar die maaltijd flans je tenminste gewoon in elkaar.

Griekse yoghurt

Je kunt Griekse yoghurt niet alleen lekker eten met wat granola en fruit of bij je pannenkoeken. Bij sommige gerechten kun je het prima gebruiken als een vervanger voor olijfolie. Roerbakken in de yoghurt is misschien niet zo’n appetijtelijk idee, maar je kunt er bijvoorbeeld wel een taart mee bakken. Hiervoor gebruik je gewoon dezelfde hoeveelheid Griekse yoghurt als wat je normaal aan olie zou gebruiken. Het is niet alleen handig als alternatief voor olie, het geeft je baksel ook nog eens een romige en smeuïge smaak.

Mayonaise

Ook een stukje vlees bakken in een klodder mayo is misschien niet het beste idee. Toch kun je ook mayonaise gebruiken om een cake of taart te bakken. Het is zelfs een van de best bewaarde geheimen (nou ja, nu niet meer) van de bakwereld: mayonaise in plaats van olijfolie (in dezelfde hoeveelheden). Dit zorgt ook weer voor een romige smaak. Heerlijk!

Zonnebloemolie

Misschien niet geheel verrassend dat zonnebloemolie in dit rijtje staat. De meeste mensen hebben dit wel in huis staan om lekker mee te frituren. Je kunt het ook prima gebruiken om mee te koken. Let wel op dat je dit niet te vaak doet, dan zou zonnebloemolie namelijk niet goed voor je kunnen zijn wegens de hoge hoeveelheid omega 6. Dit zou de opname van omega 3 tegengaan. Toch kun je het prima eens gebruiken wanneer je olijfolie op is.

Sesamolie

Normaal gebruik je sesamolie waarschijnlijk om sausjes of dressings te maken. Je kunt het ook gebruiken om vlees, tofu of tempeh te marineren. Door de nootachtige smaak geef je je gerecht zo net iets extra’s mee. Toch kan sesamolie ook hoge temperaturen verdragen, dus kun je er ook prima mee koken. Let er wel op welke sesamolie je gebruikt. Een ‘gewone’ sesamolie heeft een neutrale smaak. Daar kun je alles wel in koken. Er is echter ook sesamolie met een geroosterde smaak. Die is het best te gebruiken als smaakmaker.

Lees ook: Olijfolie, zonnebloemolie, kokosolie… Welke olie kun je waarbij het beste gebruiken?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pixabay