Dit bekende bakprobleem heeft een simpele oplossing

Als je graag in de keuken staat, ken je het probleem vast: tijdens het kneden van deeg, blijft alles aan je handen plakken. Er is gelukkig een heel makkelijke manier om dit op te lossen.

Deeg aan je handen

Of je nu koekjes of brood bakt: grote kans dat je tijdens dit project op een gegeven moment wanhopig aan je handen staat te plukken om alle deeg eraf te krijgen. Met een schraper haal je er al een goed deel af, maar de rest? Je kunt je handen onder de kraan steken om de restanten eraf te wassen, natuurlijk. Maar heel goed voor de gootsteen en afvoer is dat niet.

Oplossing binnen handbereik

Uiteindelijk is de oplossing heel makkelijk. Grote kans dat je deze ook al binnen handbereik hebt tijdens het bakken. Met een beetje bloem los je namelijk zo alle deegproblemen op. Deze tip komt van Eric Kayser, een Amerikaanse bakker met jarenlange ervaring en zijn eigen keten bakkerijen in New York. Tijdens een demonstratie, waar onder andere website Serious Eats bij aanwezig was, raadde hij aan om gewoon een handjevol bloem te pakken. Dit wrijf je vervolgens als een soort zeep tussen je handen en je vingers.

Hoe het werkt

Het ligt eigenlijk zo voor de hand: als je deeg te vochtig is, dan voeg je er bloem aan toe. En die vochtigheid zorgt er nu precies voor dat alles zo aan je handen plakt. Door je handen vervolgens als het ware te scrubben met bloem, wordt het vocht uit het plakkerige deeg opgenomen. Daardoor plakt het minder, en kun jij de droge deegrestjes gewoon van je handen afwrijven boven de afvalbak. Scheelt je een hoop gedoe en een verstopte afvoer.

Lees ook: Waarom je niet zomaar rauw koekjesdeeg moet eten

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Serious Eats | Beeld: Pexels