Roos

Experts leggen uit hoe je je aardappels het beste kunt koken

Aardappelen koken: het is absoluut geen ingewikkeld klusje. Toch blijken we deze gele toppers allemaal op een andere manier te bereiden. De een doet het met koud water, terwijl de ander wacht tot het water begint te koken. Maar wat is nu eigenlijk de juiste manier?

Aardappels koken

Wie dacht dat een avondmaal met gekookte aardappels iets van vroeger was, heeft het helemaal mis. Uit onderzoek van Nielsen blijkt dat zo’n 68 procent van de gezinnen met jonge kinderen zo’n zes keer per week aardappels eten. “Met een groot gezin is er niks goedkoper dan aardappels eten”, vertelt onderzoeker John Kruythof aan AD over dit hoge aantal. Echter, er blijkt over het koken van de aardappels nogal een discussie te zijn. Want hoe bereid je de piepers nou eigenlijk het beste?

Hier moet je op letten

De temperatuur van het water is een discussiepuntje, maar dat is niet het enige waar je op moet letten. Volgens Paul Zonnenberg, eigenaar van restaurant Jacketz, begint het bij de aankoop van de aardappels. Volgens de restauranteigenaar kun je aardappelen het beste op de markt halen. “Vraag hier om aardappels van het seizoen”, vertelt hij aan het AD. Daarnaast schillen veel Nederlanders hun aardappelen voor ze in de pan belanden. Iets wat blijkbaar ook absoluut niet nodig is. “Tenzij ik een heel clean gerecht wil hebben, schil ik aardappels nooit. Je loopt zonder die schil veel smaak en vitaminen mis.”

Koud of kokend water?

Goed, dan komen we bij het kookproces. Kunnen we nu beter met koud of kokend water beginnen? “Als je aardappelen meteen in kokend water legt, heb je de kans dat de buitenkant van de aardappel te snel gaar wordt, terwijl de kern nog niet mee opgewarmd is. Met koud water voorkom je dus dat de aardappels oneven gaar worden”, stelt Paul. Wel benadrukt de restauranteigenaar dat het bij kleine piepers (of kleine stukjes) minder uitmaakt. Weten we dat ook weer!

Bron: AD | Beeld: iStock (Vladimir Kokorin)