Sara Bergsma

En voedselverspilling tegen te gaan

Koken voor één persoon is een kunst op zich. Je zult vast herkennen dat je vaak veel te veel maakt als je alleen eet, wat vervolgens leidt tot voedselverspilling. Het inschatten van de juiste portiegrootte, kan dus nogal eens lastig zijn. Om deze reden geven we je een aantal tips wat betreft koken voor één persoon. 

1. Smakelijke eenpansgerechten

Onze gouden tip: maak het jezelf niet te moeilijk. Eenpansgerechten zijn een perfecte optie voor wanneer je alleen voor jezelf kookt. Zoals de naam al aangeeft, wordt het gerecht in maar één pan bereid. Zo creëer je in een paar simpele stappen een smakelijk gerecht én heb je minimale afwas, ook niet onbelangrijk! Voorbeelden van lekkere eenpansgerechten zijn pasta, shakshuka of Indiase curry.

2. Plannen, plannen, plannen

Het handig inplannen van je maaltijden, speelt een belangrijke rol bij het verminderen van voedselverspilling. Het is verstandig om al bij het boodschappen doen, na te denken over hoe je ingrediënten in meerdere gerechten kunt verwerken en zo je maaltijden in te plannen. Het beste is dus ook om één of twee momenten in de week te kiezen waarop je boodschappen gaat doen, dit zorgt ervoor dat je altijd iets in huis hebt. Daarnaast voorkom je dat je kiest voor een ongezonde optie zoals een kant-en-klaarmaaltijd, omdat je geen zin meer hebt om boodschappen te doen.

3. Maaltijden invriezen

Wanneer je in je eentje kookt, merk je vaak dat je gemakkelijk te veel eten bereidt. Dit is natuurlijk niet altijd even praktisch. Gelukkig is er een handige oplossing: voedsel invriezen. Sauzen, pasta’s en soepen kunnen bijvoorbeeld probleemloos ingevroren worden om later weer te gebruiken. Zo hoef je eigenlijk nooit iets weg te gooien!

4. Restjes zijn je vriend

Veel verschillende restjes in de koelkast of vriezer? Probeer hier creatief mee om te gaan en ze slim te gebruiken in nieuwe gerechten. Nog altijd zijn ingrediënten meestal niet te koop in eenpersoonsporties, waardoor je vaak wat overhoudt. Door met restjes te koken wordt koken voor één persoon niet alleen eenvoudiger, maar ook vriendelijker voor de portemonnee.

Ook lekker: Aha! Dít zijn de meest gemaakte fouten bij het maken van stamppot

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: 24Kitchen, Margriet | Beeld: Adobe Stock