Sara Bergsma

Er zijn verschillende factoren van invloed

Het lijkt vaak een onbewuste handeling waar je niet al te veel bij stilstaat: het doen van de boodschappen. De dag, het tijdstip en de strategie waarmee je boodschappen gaat doen, kunnen echter van grote invloed zijn op je uitgaven. En vooral met de supermarktprijzen van tegenwoordig, willen wij daar best wat extra moeite voor doen! 

Shoppen met een volle maag

Onderzoekers van de Universiteit van Minnesota melden in het tijdschrift PNAS dat mensen die honger hebben doorgaans meer geld uitgeven. Dit geldt niet eens alleen voor voedsel, maar voor alle uitgaven in het algemeen. Een goede tip is daarom om nooit boodschappen te doen wanneer je honger hebt. De honger zorgt er namelijk voor dat je (vaak ongezonde) producten uit de supermarkt meeneemt, die je helemaal niet nodig hebt.

Weekboodschappen doen op maandag

Dit komt wellicht als een verrassing, maar het blijkt dat je het beste geld kunt besparen door op maandag boodschappen te doen. Hiervoor zijn verschillende argumenten. Allereerst is het op maandag over het algemeen rustiger in de meeste supermarkten, wat betekent dat je je gemakkelijker door de winkel kunt bewegen zonder in de verleiding te komen om onnodige aankopen te doen. Daarnaast kan de rust zorgen voor een fijnere winkelervaring en dat leidt weer tot verstandigere aankopen.

Ook starten veel supermarkten hun wekelijkse kortingen en aanbiedingen op maandag. Op dit moment proberen ze klanten aan te trekken na het weekend en vullen ze de voorraden aan. Wanneer je op maandag boodschappen doet, ben je dus als eerste bij deze aanbiedingen en heb je het meeste kans dat de producten die jij toch al wilde kopen er nog zijn.

Plannen is de sleutel tot succes

Een belangrijke factor om geld te besparen tijdens het doen van boodschappen, is het maken van een planning. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een boodschappenlijstje te maken en je hier ook aan te houden. Hiermee minimaliseer je impulsaankopen en zorg je ervoor dat je alleen de producten koopt die je daadwerkelijk nodig hebt. Ook kun je van tevoren checken welke producten in de aanbieding zijn en deze op je lijstje zetten.

Ook lekker: Koken voor 1 persoon: 4 tips om het je makkelijk te maken

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Adobe Stock