Sara Bergsma

Vermijd deze fouten voor de perfecte stamppot

Stamppot, de oer-Hollandse vorm van comfort food, staat bekend om zijn eenvoud en smaak. Toch is het verrassend makkelijk om een aantal fouten te begaan bij het bereiden van dit simpele gerecht. Of je nu een doorgewinterde kok bent of een beginnende keukenprins(es), we hebben allemaal wel eens te maken gehad met een stamppot die niet helemaal smaakte zoals de bedoeling was. Lees gauw verder en ontdek hoe je de meest gemaakte fouten kunt vermijden. 

1. Beginnen met pureren zonder de aardappelen te drogen

Nadat je de aardappelen hebt gekookt, is het verleidelijk om meteen te beginnen met pureren. Maar het laatste wat je wil, is waterige aardappelpuree. Om dit te voorkomen, kun je de gekookte aardappelen nog een paar minuten verhitten in de pan zonder water. Daarna zijn ze helemaal klaar om gestampt te worden. Tijdens het verhitten zonder water, is het wel belangrijk om af en toe goed te roeren. Zo voorkom je dat de aardappelen aanbranden.

2. De ‘verkeerde’ aardappelen uitkiezen

Een goede stamppot valt of staat met het kiezen van de juiste aardappelen. Het is raadzaam om altijd te gaan voor kruimige of extra kruimige -aardappelen. Deze vallen na het koken het makkelijkst uit elkaar, waardoor ze beter de stampen zijn. Schil je kruimige aardappelen en kook ze volledig gaar in gezouten water. Door deze methode zwellen de aardappelen op en absorberen ze het water beter, iets wat hun smaak ten goede komt. Daarnaast is het belangrijk om de aardappelen in koud water op te zetten en dit vervolgens aan de kook te brengen. Wanneer je de aardappelen pas aan het water toevoegt als het al kookt, is de kans groot dat de aardappelen ongelijkmatig gaar worden.

3. Geen balans in de verhouding tussen groenten en aardappelen

Een verkeerde verhouding tussen groenten en aardappelen kan je stamppot behoorlijk ontregelen. Bij het bereiden van klassieke stamppotten zoals boerenkool of andijviestamppot, streef je naar een verhouding van één op twee. Dit betekent dat voor elke kilo aardappelen ongeveer 500 gram boerenkool of andijvie ideaal is. Bij diepvries boerenkool kun je rekenen op ongeveer 350 tot 400 gram groenten per kilo aardappelen. Bij elke soort stamppot ligt de ideale verhouding weer anders. Dus twijfel je over de verhouding? Op het internet staan tal van recepten met daarin juiste verhoudingen!

4. Jus die te waterig is

Een heerlijke stamppot is niet compleet zonder een goede jus. Wanneer je ermee bezig bent en merkt dat de jus te dun is geworden, laat je jus dan wat langer pruttelen. Uiteindelijk zal de jus vanzelf dikker worden door het vocht dat verdampt. Wat je ook kunt doen is wat bloem of maïzena toevoegen aan de jus. Doe dit wel met beleid en onder voortdurend roeren, anders zullen er klontjes ontstaan in je jus.

Ook lekker: Lekkere gehaktballen? Dan moet je deze fouten vermijden

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Adobe Stock