Fabiën

Het brengt een hoop voordelen met zich mee

Of je het nu leuk vindt of niet we moeten het allemaal. Koken. En waar iedereen vroeger op gas kookte, koken mensen tegenwoordig steeds vaker elektrisch op een keramische of inductie kookplaat. Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen deze drie? En wat zijn de voordelen van koken op inductie? Wij leggen het je uit!

Het verschil tussen gas, inductie en keramisch

Het grootste verschil tussen een gasfornuis en inductie/keramisch is natuurlijk de hitteborn. Een gasfornuis werkt zoals de naam al zegt op aardgas, terwijl de andere twee op elektriciteit werken. Zou je dus op gas willen besparen dan is een inductie of keramische kookplaat een interessante optie. En van deze twee is inductie dan weer het meest energiezuinig. Dit komt door de effectieve manier van verwarmen. In tegenstelling tot bij gas of een keramische kookplaat wordt bij de beste inductie kookplaat 80cm alleen de bodem van de pan zelf verwarmd.

Verhitting vindt namelijk plaatst doordat er spoelen onder de plaat zijn verwerkt die een magnetisch veld in werking laten treden en de spoelen dus als een bezetene gaan draaien en er warmte vrijkomt. Deze warmte wordt dan overgedragen via de bodem van de pan waardoor el alleen hitte vrijkomt op de plek waar de pan contact maakt met de kookplaat. Zonder pan, geen hitte. Bij een keramische kookplaat wordt de plaat zelf bovenop hitte-elementen opgewarmd en je kunt zo’n plaat dan ook altijd makkelijk herkennen aan de rode cirkels.

Kookfans

De grootste voordelen van koken op inductie

Nu dat je de verschillen weet tussen de verschillende manieren qua verwarming is het ook wel zo fijn om te weten waarom een inductie kookplaat nu zo’n fantastische optie is voor jou. De grootse voordelen zijn dan ook de veiligheid, duurzaamheid, efficiëntie en onderhoudsvriendelijkheid.

Veiligheid voorop

Zoals we net al zeiden is er bij inductie zonder pan, geen hitte, waardoor de plekken waar de pan niet staat koud blijven en je er dus ook niet aan kan branden. Mocht je per ongeluk de plaat hebben ingeschakeld? Ook dan no worries, want zolang er geen pan op staat wordt deze niet heet. Ook komt er geen vuur aan te pas, waardoor het risico op brand ook een stuk afneemt. En de vraag of je het gas aan hebt laten staan behoort dan ook tot de verleden tijd.

Energiezuinig en efficiënt

Doordat alleen de bodem van de pan wordt verhit en de daaromheen liggende gebieden niet gaat er geen onnodige warmte verloren wordt er niet alleen heel efficiënt verwarmd maar is het ook nog eens duurzaam.

Onderhoudsvriendelijk

Een inductie kookplaat is geheel vlak waardoor je hem ontzettend makkelijk schoon kan maken. Ook zal er ook nauwelijks vuil gaan hechten door de glaskeramieken plaat. Omdat de verhitting alleen onder de pan plaatsvindt zullen etensresten ook niet inbranden. Tenslotte, koelt de plaat na gebruik heel snel af waardoor je er bijna meteen met een doekje overheen kan.

Beeld: Pexels