Fabiën

Wist jij dat aluminiumfolie twee kanten heeft?

Aluminiumfolie is een veel gebruikt middel in de keuken. Je kunt het immers voor heel veel dingen gebruiken. Zo kun je er je eten mee vers houden, of juist eten in bakken in de oven. Maar, is het je weleens  opgevallen dat de folie twee verschillende kanten heeft: een matte en een glanzende kant. Waarom is dit eigenlijk zo? En hoe gebruik je aluminiumfolie het beste? 

De oorzaak

Het feit dat aluminiumfolie een matte en een glanzende kant heeft, heeft eigenlijk een heel simpele reden: het productieproces. Aluminiumfolie wordt gemaakt door een groot stuk aluminium door een machine te rollen. Die machine drukt het aluminium plat, waardoor het heel dun wordt. De matte en glanzende kanten ontstaan omdat de twee zijden van het aluminium op een andere manier de machine raken. Volgens de fabrikanten zit er dus ook geen verschil tussen de twee, het is geheel toeval.

Het verschil

De fabrikanten zelf denken wellicht dat er geen verschil zit tussen de twee kanten aluminiumfolie, maar de praktijk laat iets anders zien. Volgens veel mensen houdt de matte kant beter warmte vast, terwijl de glanzende kant juist warmte zou weerkaatsen. Wil je dus bijvoorbeeld een aardappel in de oven poffen, dan zou het volgens deze theorie beter zijn om de glanzende kant naar binnen te plaatsen en de matte kant naar buiten. Op die manier kaatst de glanzende kant de warmte niet af en gaart je aardappel sneller.

Andere meningen

Toch is er ook wat voor te zeggen om juist de matte kant naar binnen te plaatsen. Verschillende sterrenchefs beweren namelijk dat de glanzende kant kleur kan afgeven. En daar wordt je eten natuurlijk niet veel smakelijker van…

Aluminiumfolie gebruiken

Kortom, de matte en glanzende kant van aluminiumfolie zijn vooral een gevolg van hoe het gemaakt wordt. Terwijl sommigen erbij zweren dat de glanzende kant binnen hoort, claimen andere dat het folie hierdoor afgeeft op het eten. Probeer vooral zelf uit wat voor jou het beste werkt!

Lees ook: Aha! Zo breek je spaghetti precies door tweeën

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Libelle | Beeld: Pexels