Yentl Feenstra

Wordt dit ons nieuwe lievelingsingrediënt?

Kool komt voor in allerlei kleuren, soorten en maten: witte kool, rode kool, boerenkool, spruitjes, broccoli, bloemkool… Kool is duurzaam, lekker, gaat als seizoensgroente het jaar rond én is vooral ook erg gezond! Hoog tijd om wat vaker kool te eten, dus. We zullen je met de volgende argumenten een duwtje in de juiste richting proberen te geven.

Vitamines en mineralen

Misschien wel één van de belangrijkste redenen om meer kool te gaan eten: het zit boordevol vitamines en mineralen. Kool bevat veel vitamine A, B, vooral ook C, én ijzer en calcium. Heb je dus extra vitamine C nodig? Dan zijn spruitjes op je bord een nog beter idee dan de bekende fruitsoorten die hier rijk aan zijn. In boerenkool, Chinese kool en broccoli zit daarentegen het meeste ijzer. En voor het meeste calcium moet je óók bij boerenkool zijn. Maar, het beste is natuurlijk om zoveel mogelijk af te wisselen; alle koolsoorten zijn stuk voor stuk rijk aan gezonde voedingsstoffen.

Hele jaar op het menu

Kool gaat als seizoensgroente het hele jaar rond en wordt veel geteeld in Nederland. Je hebt daarnaast geen verwarmde kassen én weinig bestrijdingsmiddelen nodig. Een milieuvriendelijke groente dus! Eet kool in alle seizoenen en verras jezelf maandelijks met een nieuwe soort op je bord:

Januari: savooiekool, spruitjes, witte kool
Februari: boerenkool, rode kool, savooiekool, spruitjes, witte kool
Maart: bloemkool, rode kool, savooiekool, spruitjes, witte kool
April: bloemkool, Chinese kool, witte kool
Mei: bloemkool, Chinese kool, spitskool
Juni: bloemkool, Chinese kool, savooiekool, spitskool
Juli: bloemkool, Chinese kool, rode kool, spitskool
Augustus: bloemkool, rode kool, savooiekool, spitskool, witte kool
September: bloemkool, Chinese kool, rode kool, savooiekool, spruitjes, spitskool, witte kool
Oktober: bloemkool, boerenkool, broccoli, Chinese kool, rode kool, savooiekool, spruitjes, witte kool
November: bloemkool, boerenkool, broccoli, Chinese kool, rode kool, savooiekool, witte kool
December: bloemkool, boerenkool, broccoli, Chinese kool, rode kool, savooiekool, witte kool

Kool is lang houdbaar

Wanneer je je kool buiten de koelkast op een droge en koele plaats bewaart, kan dit wel zo’n drie tot vijf dagen. In een papieren zak in de groentela van je koelkast is dit nog langer: drie tot zeven dagen. Heb je kool gekookt? Bewaar het dan in een afgesloten bakje en eet het binnen twee dagen op. In de vriezer kan kool, als je het vooraf kort blancheert en in een goed afgesloten plastic diepvriesbakje of diepvrieszak verpakt, zelfs een jaar bewaard worden. Bereide kool kan, mits goed afgesloten, tot drie maanden in de vriezer bewaard worden.

Je kunt het eindeloos eten

In kool zitten weinig calorieën en veel vezels. Gouden combi! Een portie rauwe boerenkool van 100 gram bevat maar 50 calorieën. Rode kool, witte kool en savooiekool zelfs nog minder: slechts 30. Toch bevatten deze koolsoorten wél veel vezels, waardoor je langer een vol gevoel hebt. Goed voor je maagdarmkanaal en je voorkomt ‘snaaitrek’. Guilty free nog een aantal keer opscheppen, dus!

En oh ja, voor wie van bovenstaande gezondheidsvoordelen optimaal gebruik wil maken nog een gouden tip: kook de kool zo kort mogelijk. Hoe korter, hoe beter. Het liefst zelfs rauw!

Lees ook: Zo achterhaal je precies wat je kunt maken met de ingrediënten die je nog in huis hebt

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Gezondnu| Beeld: Pixabay