Wil je knapperige groenten of aardappeltjes? Heb geduld!

We zien regelmatig foto’s voorbijkomen van smakelijk gebruinde kip, knapperige aardappeltjes en perfect geroosterde groenten. Het eten heeft een knapperig bruin randje, maar is niet verbrand. Het water loopt ons al in de mond, want dat willen wij ook! Waarom lukt het dan thuis toch nooit zo goed om na te bootsen? Wij hebben één woord voor je: geduld.

Stop nu eens met in je voedsel te porren.

Geduld

We snappen het heus wel. Je wilt aardappeltjes opbakken en hoopt natuurlijk op een knapperig resultaat, zonder dat de boel aanbrandt. Omdat minutenlang wachten snel gaat vervelen, ga je maar een beetje met je spatel in de pan omroeren. Dit is precies waar menig mens de fout ingaat bij het koken! De aardappeltjes (of spruitjes, kool of broccoli) wordt nooit lekker bruin en knapperig als je er de hele tijd aanzit. Het heeft tijd nodig, dus het eten moet een tijdje op één kant liggen om daar een lekker bruin laagje te braden.

Bruin en knapperig

Het geduld-principe geldt eigenlijk voor ieder recept, tenzij er specifiek staat dat je moet blijven roeren. Voor een prachtig gebraden stuk vlees is het van groot belang dat je het vlees een aantal minuten onaangeraakt in de pan laat liggen voordat je het omdraait. Is de onderkant nog niet bruin genoeg? Dan laat je het vlees gewoon nog even liggen. Als je het vlees te vroeg omdraait, bereik je nooit dat lekkere knapperige randje.

Textuur

Oké, je moet eten dus gewoon even met rust laten om het knapperig te laten worden. Als je dat niet doet, is het iets minder lekker maar is er nog geen man overboord. Maar bij sommig eten tast je echt de textuur aan door er constant in te roeren, zoals bij gehakt. Je moet gehakt natuurlijk eerst even losmaken, anders eindig je met één grote klont. Maar daarna kun je het echt beter even met rust laten in plaats van constant te roeren. Doe je dit niet, dan eindig je met taai grijs vlees in plaats van lekker bruin gehakt.

Lees ook: 7 veelgemaakte fouten bij het gebruiken van de Airfryer

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: Bon Appetit | Beeld: Videostill