Zo maak je je maaltijden nét iets gezonder

Het nieuwe jaar gezond beginnen is een goed voornemen van een hele hoop mensen. Twee keer per week naar de sportschool, op de fiets naar het werk en gezond eten. Dit laatste kan voor sommigen nog best lastig zijn. Want hoe doe je dat nu precies? Met deze vijf tips kun je je maaltijden minder calorierijk maken, zonder dat je je hele dineetje totaal moet omgooien. Het zijn de kleine aanpassingen die het hem doen!

Let op! Minder calorieën betekent niet direct dat je maaltijd gezond is. Maar deze tips maken je dagelijkse kostje wél gezond!

1. Houd je restjes apart

Ben je geneigd vaak een tweede of derde keer op te scheppen, terwijl je eigenlijk niet echt trek meer hebt? Bepaal dan van tevoren hoe groot jouw portie mag zijn en doe alvast de restjes in een bakje. Wedden dat je dat je dat bakje niet meer aanraakt als je uitgegeten bent?

2. Ga voor een maatje minder

Om portiecontrole makkelijker te maken, kies je voor een kleiner bord. Van een klein bordje eet je namelijk minder dan van een groot bord. We zijn nu eenmaal visueel ingesteld als het op eten aankomt en een klein bord helpt daarbij.

3. Kies voor vers

Doe je vaak gedroogd fruit in je salade? Kies dan liever voor vers fruit. Minstens net zo lekker, maar vaak minder calorieën.

4. Bakken en stomen in plaats van frituren

Gefrituurde snacks bevatten vaak behoorlijk wat calorieën, mede door de hoeveelheden olie die eraan zijn toegevoegd. Als je toch iets knapperigs wilt, zet dan de oven aan en bak het hierin krokant. Je huis ruikt na afloop ook nog eens lekkerder dan wanneer je de frituurpan gebruikt.

5. Geen saus, maar kruiden

In plaats van een mayonaise, cocktail- of barbecuesaus, kun je met kruiden smaak geven aan je gerecht. Hiermee kun je helemaal losgaan, want over het algemeen zijn kruiden caloriearm.

Lees ook: 8x de lekkerste koolhydraatarme recepten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: ELLE eten | Beeld: Unsplash