Sabine

Vraag jij je ook weleens af waarom vlees in restaurants veel malser is?

In restaurants kennen de koks tig trucjes om het eten lekker klaar te maken. Trucjes die jij nog niet kent. Het is daarom niet zo gek dat bepaalde voedingsmiddelen thuis minder lekker lijken dan in een restaurant. Wil je een karbonade of ander vlees klaarmaken en wil je dat het net zo lekker wordt als in het restaurant? Pas dan een simpel trucje toe.

Weleens gehoord van het begrip pekelen?

Methode

Ben je ook benieuwd waarom karbonades in restaurants veel malser en sappiger lijken dan bij jou thuis? Dat is omdat ze het ook daadwerkelijk zijn. In restaurants pekelen ze vlees vaak. Dit is eigenlijk een chic woord voor het vlees in zout water laten trekken. Iets wat je thuis ook makkelijk kunt doen.

Waarom pekelen?

Als je vlees in een zoutbadje of bouillonbadje plaatst, trekt deze zoute smaak in het vlees en het beïnvloedt het zoutniveau in het vlees. Bovendien neemt het vloeistofgehalte in het vlees toe door het pekelen. Zelfs als je het vlees kookt en het daardoor sappen verliest, blijft het vlees daardoor sappig en mals.

Nog een voordeel

Niet alleen het extra vocht zorgt voor een sappig stukje vlees, ook het zout zorgt voor een mals resultaat. De hoge zoutconcentratie breekt eiwitten in vlees af. Waarom je dat wilt? De eiwitten kun je zien als een soort stroeve bouten. Als zout hierlangs schuurt, krijgen deze bouten als het ware een massage en worden ze daardoor soepeler. Oftewel: het zout levert minder taai vlees op.

Bereiding

Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je je karbonade in zout water of zoute bouillon laat weken:

  • Zet het zoutbadje met het vlees erin altijd in de koelkast om bacteriën te voorkomen.
  • Laat je vlees op kamertemperatuur komen voordat je het kookt.

Lees ook: Dit is hoe lang je ieder soort eten in de vriezer kunt bewaren

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Buzzfeed, Food52 | Beeld: Unsplash